De drachtige kat

Draagtijd

Een poes heeft een draagtijd van 59 tot 64 dagen.
Vanaf de vierde week van de dracht gaat het haar rond de tepels verdwijnen en vanaf de vijfde week gaat de buik van de kat uitdijen.
De meeste poezen gaan de tegen het eind van de dracht op zoek naar een plaats om de kittens ter wereld te brengen. Introduceer dan een kraamdoos. Maak deze doos zo interessant mogelijk om haar daarin te laten bevallen. Als de poes eenmaal een plekje heeft gekozen is het soms moeilijk om haar aan een andere plek te laten wennen.

Dracht vaststellen

Er zijn verschillende manieren om te controleren of uw kat drachtig is:

  • Echografie: vanaf 21 dagen kunt u bij ons een echo laten maken. Het precieze aantal kittens kan bij een echo niet altijd bepaald worden, maar er kan wel een schatting gemaakt worden. De mooiste beelden krijgt u door een echo te laten maken rond de 34e dag van de zwangerschap. Met echografie kan worden vastgesteld hoe lang de poes drachtig is en of de kittens leven.
  • Voelen: de dierenarts kan aan de buik voelen of uw kat drachtig is. Dit kan goed tussen dag 28 en 32 van de dracht. Hierna zijn de kittens pas weer te voelen vanaf dag 42.
  • Röntgenfoto: als laatste kan er een röntgenfoto gemaakt worden. Hiermee is het aantal kittens vast te stellen, maar er kan niet worden gezegd hoe oud ze zijn en of ze leven. Dit is het meest betrouwbaar vanaf 6-7 weken draagtijd.

Voedsel

Omdat kittens in de laatste weken van de zwangerschap een groeispurt maken nemen ze in de buik veel plaats in. Het is verstandig meerdere keren per dag de moederpoes te voeren of de brokken de hele dag te laten staan zodat ze kan eten wanneer ze zelf wil. Wij adviseren de drachtige poes kittenvoer te gaan geven vanaf twee weken voor de uitgerekende bevaldatum. Kittenvoer bevat extra voedingsstoffen (calcium en eiwit) en heeft een hogere energiewaarde. Meng dit voer gedurende een week met het eigen voer van de poes om haar langzaam aan het kittenvoer te laten wennen.

Parasieten

Het is belangrijk om de moederpoes en de kittens te beschermen tegen parasieten zoals vlooien en wormen. Dit mag alleen met een middel dat geschikt is voor drachtige en zogende dieren. Wij raden aan om de moederpoes twee weken voor de bevalling te behandelen tegen vlooien en wormen met het middel Stronghold (een pipet in de nek). Met dit middel worden ook de kittens beschermd tegen spoelwormen waar ze via de moeder mee besmet kunnen worden. Heeft u meerdere dieren in huis vergeet dan niet om ook deze te behandelen tegen vlooien en wormen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma