Dracht bij de hond

Draagtijd

De hond heeft een draagtijd (zwangerschap) van 59 tot 69 dagen (gemiddeld 63 dagen). Hoe groter het nest, hoe korter de dracht, en omgekeerd.
Rond de vijfde week van de dracht kunt u zien dat de melkklieren wat gaan opzwellen. Meestal begint de buik pas rond de zesde week van de dracht zichtbaar in omvang toe te nemen.
Laat uw hond op tijd wennen aan haar werpkist; doe dit rond de zevende week van de dracht. Een werpkist is een kist met een opstaande rand die een paar centimeter van de kant af staat. Dit voorkomt dat de teef per ongeluk op een pup gaat liggen.

Dracht vaststellen

Er zijn verschillende manieren om te controleren of uw teef drachtig is:

  • Echo: vanaf 21 dagen kunt u een echo bij ons laten maken. Het precieze aantal pups kan bij een echo niet altijd bepaald worden, maar er kan wel een schatting worden gemaakt. De mooiste beelden zijn te krijgen door een echo te laten maken rond de 34e dag van de zwangerschap. Met echografie kan worden vastgesteld hoe lang de hond drachtig is en of de pups leven.
  • Voelen: de dierenarts kan aan de buik voelen of uw hond drachtig is. Dit kan alleen goed tussen dag 28 en 32 van de dracht. Hierna zijn de pups pas weer te voelen vanaf dag 42.
  • Röntgenfoto: als laatste kan er nog een röntgenfoto gemaakt worden. Hiermee is het aantal pups vast te stellen, maar er kan niet worden gezegd hoe oud ze zijn en of ze leven. Dit kan het beste vanaf de 6e week van de dracht.

Voer

Omdat de pups in de laatste weken van de dracht een groeispurt maken, nemen ze erg veel plaats in in de buik. Het is verstandig om de moederhond meerdere keren per dag te voeren of de brokken de hele dag te laten staan, zodat ze kan eten wanneer ze zelf wil.
Wij adviseren de drachtige hond puppievoer te gaan geven vanaf twee weken voor de uitgerekende bevallingsdatum. Puppievoer bevat extra voedingsstoffen (calcium en eiwit) en een hogere energiewaarde. Meng dit gedurende een week met het eigen voer van de hond om haar langzaam aan het voer te laten wennen, alvorens hierop geheel over te gaan.

Parasieten

Het is belangrijk om de moederhond en de pups te beschermen tegen parasieten zoals vlooien en wormen. Dit mag echter alleen gebeuren met een geschikt middel voor drachtige en zogende dieren. Wij raden aan om de moederhond twee weken voor de bevalling te behandelen tegen vlooien en wormen met het middel Stronghold (een spot-on). Met dit middel worden ook de pups beschermd tegen spoelwormen waarmee ze besmet kunnen zijn via de moeder. Heeft u meerdere dieren in huis, vergeet dan niet om ook deze te behandelen tegen vlooien en wormen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma