Diarree bij de hond

Iedere hond heeft wel een keer diarree. Dit is niet meteen een drama. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen acute en chronische diarree. Als er andere klachten bijkomen kan de diarree ook gevaarlijker zijn.

Acute diarree (<5 dagen)

Dit is de diarree die plots komt opzetten en die slechts een paar dagen aanhoudt.  De ontlasting is iets dunner (als vla) tot waterig. Er kan slijm bij gemengd zijn en soms een beetje vers bloed. Deze honden blijven meestal wat langer in de poephouding zitten, moeten vaker poepen en poepen soms in huis. Over het algemeen zijn de honden verder niet ziek, eten nog goed (maar niet altijd) en zijn hooguit iets kalmer in hun gedrag.

Veel voorkomende oorzaken van acute diarree zijn maagdarmvirussen (rota- of coronavirus), wormen of dat ze iets verkeerds gegeten hebben. Dat laatste betekent dat ze plots van voeding zijn veranderd, dat ze de vuilniszak geplunderd hebben of dat ze iets van straat hebben gegeten. Let op: deze laatste twee zijn lang niet altijd zo onschuldig als ze lijken! Acute diarree gaat vaak vanzelf over bij normaal gezonde dieren en een bezoek aan de dierenarts is niet altijd nodig (zie verder).

Ondersteuning bij het bedwingen van de diarree helpt om de diarree sneller onder controle te krijgen. Hierbij maken we gebruik van ontwormingsmiddelen, probiotica (goedaardige bacteriën) en licht verteerbare voeding. Wij kiezen het liefst voor een dieetvoeding met een laag vetgehalte, dat wel alle voedingsstoffen bevat die uw hond nodig heeft. Gekookte kip of vis met rijst is ook lichtverteerbaar, maar dit is geen complete voeding en mist de belangrijke voedingsstoffen die een hond nodig heeft. Let op: geef zelf geen medicatie aan uw hond! Met de beste bedoelingen kunt u zelf meer kwaad doen, dan goed (zoals bv Norit, Imodium of paracetamol.)

Chronische diarree (>5 dagen)

Soms duurt de diarree langer dan een paar dagen en wordt dus chronisch. Deze grens leggen we meestal op ongeveer 5 dagen. Dit is het moment dat we zeker aanraden om verder onderzoek te laten doen door de dierenarts. Oorzaken van chronische diarree kunnen namelijk veel ernstiger zijn. Denk hierbij aan parasieten (Giardia), voedselovergevoeligheid, lever-, nier-, alvleesklier- of schildklierproblemen enz. Hierbij doet uw dierenarts een uitgebreid lichamelijk onderzoek en bepaalt de ernst van de problemen. In sommige gevallen is het nodig om verder onderzoek te doen, zoals een urine-, ontlastings- of bloedonderzoek.

De diarree gaat nu op zichzelf ook problemen gaan vormen. De honden raken namelijk snel uitgedroogd en ondervoed. Het is dus heel belangrijk dat ze altijd voldoende te drinken hebben. Let op, ook hier geldt: geef zelf geen medicatie aan uw hond! Met de beste bedoelingen kunt u zelf meer kwaad doen, dan goed (zoals bv Norit, Imodium of paracetamol.)

Pups, oude honden en honden met bijkomende klachten

In sommige gevallen is extra voorzichtigheid geboden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan jonge pups en hele oude honden. Deze honden hebben minder reserves en zijn dus sneller uitgedroogd of ondervoed. Zorg dus dat deze honden zeker voldoende vocht en voedingsstoffen binnenkrijgen en raadpleeg direct uw dierenarts.

Als de klachten van uw hond niet bij diarree enkel beperkt blijven, is het ook sterk aan te raden om uw dierenarts te bezoeken. Mogelijke andere klachten kunnen zijn: sloomheid, langer dan twee dagen niet willen eten, braken, zwarte ontlasting, vermageren, veel bloed in de ontlasting of buikpijn.

Wat wil uw dierenarts van u weten bij een bezoek

Als u besluit een bezoek te brengen aan de dierenarts, is het nuttig om van tevoren al over wat zaken na te denken. Dit helpt ons om een compleet beeld te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe lang de diarree al duurt, hoe de diarree er uit ziet (kleur, vorm, bloed), of uw hond iets verkeerds gegeten kan hebben, of er voedingsveranderingen zijn geweest, wanneer uw hond voor het laatst ontwormd is, wat de vaccinatiestatus van uw hond is en of uw hond nog eet. Het kan altijd helpen om wat ontlasting (bij voorkeur van een aantal dagen) mee te nemen.

Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met ons.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma