alt=

De dierenarts als huisdier eigenaar

Soms ben je als dierenarts ook maar een 'gewone' katteneigenaar.

Twee maanden geleden hebben we onze lieve kat Sylvester in moeten laten slapen. Onze Europese Korthaar is 20 jaar oud geworden en werd op het laatst erg ziek door nierfalen. Ze heeft een mooi plekje gekregen in de tuin met een witte roos op haar grafje. Het afscheid heeft me meer aangegrepen dan ik had gedacht. We waren natuurlijk al jaren voorbereid op een afscheid, maar toen ik haar echt moest laten gaan, vond ik het moeilijk. Wat kan je een kat missen! Elke keer als je thuiskomt en je de deur niet meer voor haar open of dicht voor haar hoeft te houden. Ze komt niet meer op schoot zitten, staat niet meer voor de schuifdeur te miauwen en we hoeven met omdraaien in bed geen rekening meer met haar te houden.

Het was zo stil dat het tijd werd voor gezinsuitbreiding. Op internet heb ik verschillende sites bekeken en mijn oog viel op 'Panter' bij ons eigen dierenasiel in Zaandam: Zaanse Stichting Dierenzorg, waar wij als dierenarts ook aan verbonden zijn. Het was liefde op het eerste gezicht. Alleen al op basis van de foto en de beschrijving van 'allemansvriend' dacht ik de ware gevonden te hebben. 's Morgens ging ik kijken om kennis te maken. De omschrijving klopte precies, ze kwam direct kopjes geven en was aanhalig.

Ze blijkt bij een pand vandaan te komen waar ze is achtergelaten na een verhuizing. Ze is van eigenaar op eigenaar over gegaan en waarschijnlijk steeds door andere mensen verzorgd. Blijkbaar voelde niemand zich verantwoordelijk voor haar. Sneu hoor, om zo in het asiel te belanden. Die ochtend dat ik haar leerde kennen, mocht ik haar ook meenemen naar huis. Ik was helemaal geëmotioneerd toen ik met haar in de auto zat. Een nieuw gezinslid! Wat kan een dier belangrijk zijn in je gezin.

Thuis kwam de glazenwasser en de bladerblazer, gevolgd door de bezemwagen, dus toen verdween ze een paar uur onder de bank. Gelukkig kwam ze wel om te eten en naar de bak te gaan, dus dat zou wel goed komen; zo angstig was ze nu ook weer niet. Toch ga je als eigenaar twijfelen aan van alles. Doe ik het wel goed?

Dezelfde avond kwam ze al op de bank, in de vensterbank en heeft ze op bed geslapen! We hoeven haar vertrouwen dus niet echt te winnen; ze maakt het ons makkelijk. Als ik haar niet genoeg aai, dan wil ze graag door de kinderen aangehaald worden. Het is echt een schat! Ze was bij het asiel behandeld tegen vlooien. Zo te zien had ze onder de vlooien gezeten, want ze heeft een wat kaal ruggetje. Ze heeft nog steeds jeuk, maar als we dat onder controle hebben, zit zij hopelijk ook weer helemaal lekker in haar vel. Ik ben weer een blije katten'bezitter'.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma