alt=

Cavia Anna en het strijkkraaltje

(door assistente Monique Vels-Verhoeven)

Onze cavia Anna kregen we in februari 2015, toen 4 weken oud. Een lekker eigenwijs vrouwtje die vanaf het begin al echt van eten hield en alles pakte wat los en vast zat. Zo kon ze ook heerlijk op vingers knabbelen en dan niet snappen dat dat geen wortel was. Ook haar vriendinnetjes kregen niet de kans om wat op te eten.

Toen ze 7 maanden oud was, zat ze bij mij op schoot en ik rook een hele vieze lucht.  Aan haar zag ik niets, ze was vrolijk en at zoals gewoonlijk.

Toen ik in haar bekje keek, zag ik dat haar ondertanden ineens erg lang waren en al in haar lip zaten. De lucht kwam van de ontsteking in haar lip.

Cavia's zijn net als konijnen prooidieren en laten pas laat zien als ze ergens last van hebben. Vaak is het dan al zo slecht, dat het soms lastig is om ze nog te helpen. Belangrijk is dan ook om ze regelmatig even na te kijken. Ook adviseren wij om ze 1 x per week te wegen. Wanneer een cavia of konijn vermagert is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Gelukkig was Anna blijven eten, ondanks de pijn.

Dierenarts Christel Baltus bekeek haar en ontdekte om haar ondertanden een strijkkraaltje.

Ineens bedacht ik mij dat een tijdje daarvoor een bordje met strijkkraaltjes van de kinderen was gevallen en dat er mogelijk een kraaltje in het hok terecht was gekomen. En aangezien Anna alles voor eten aanziet, heeft ze dat kraaltje ook zo gezien. Dit kraaltje is precies om haar ondertanden gekomen!

Nadat het kraaltje verwijderd was, hebben we haar tandjes netjes geslepen.

Nu zijn we bijna 2 jaar verder en helaas heeft ze hierdoor altijd wat scheefgroei gehouden, waardoor ze 1 x in de zoveel tijd mee gaat om haar tandjes te slijpen.

Maar ondanks dat, kan ze nog prima alles eten!

 

 


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma