Castratie/sterilisatie van het konijn

Waarom zou u een mannelijk konijn (rammelaar) willen laten castreren?

Dit kan handig zijn omdat u een vrouwtje en mannetje wilt koppelen (en geen konijnenberg wilt) of 2 mannetjes samen wilt huisvesten. Vanaf 3,5 maand kunnen konijnen geslachtsrijp zijn en zich voortplanten. Tussen de 5-8 maanden zijn ze over het algemeen volwassen. Bij mannetjes betekent dit vaak extreem sproeigedrag. Ze hebben een sterke neiging om hun territorium af te bakenen en dat kan dus overal op zijn, bijvoorbeeld schoenen, kleding of uzelf! Ze kunnen hun territorium gaan verdedigen, wat zich uit in grommen en bijten. Zie ook onze brief konijnengedrag.

Waarom zou u een vrouwelijk konijn (voedster) willen laten castreren?

Baarmoederproblemen
Zeer veel konijnen krijgen op oudere leeftijd baarmoederproblemen (kanker, ontsteking, bloeding). Dit probleem is vaak niet bekend bij eigenaren. Dat komt omdat het vaak niet duidelijk is waar een ouder konijn aan overlijdt, een groot deel van de eigenaren niet of te laat naar de dierenarts gaat en het ziektebeeld verschillend kan zijn. Zo kunnen uitzaaiingen naar de longen een ernstig tot dodelijke benauwdheid veroorzaken, waarbij meestal niet gedacht wordt aan een baarmoederprobleem. Andere symptomen kunnen zijn: stoppen met eten, vermageren, buikpijn, bloedplassen, opgezette tepels. Hoe later een voedster wordt gecastreerd, hoe groter de kans op baarmoederkanker. Op de leeftijd van 6-7 jaar heeft 75% van de ongecastreerde voedsters waarschijnlijk baarmoederproblemen. Naast baarmoederkanker komen ook andere afwijkingen aan de baarmoeder en melkkliertumoren voor, die ontstaan onder invloed van vrouwelijke hormonen.

Gedrag
Bij vrouwtjes (voedsters) is de kans groter dat het onderling goed blijft gaan, maar ze kunnen ook precies hetzelfde gedrag gaan vertonen als rammelaars. Vrouwtjes hebben net zo goed territoriumdrift en kunnen ook dominant gedrag vertonen. Ze kunnen sproeigedrag vertonen, overal territoriale keutels achterlaten en bijten in de enkels. "Sterilisatie" (eigenlijk castratie: zie voor uitleg "castratie teef") is de oplossing voor dit gedrag.

Wanneer castreren/steriliseren?

Vrouwtjes kunnen vanaf 6 maanden gecastreerd worden en het liefst voor het eerste levensjaar, omdat dan de kans op baarmoederkanker zeer klein wordt. Bij konijnen wordt altijd de gehele baarmoeder verwijderd. Mannetjes kunnen gecastreerd worden vanaf het moment dat de testikels ingedaald zijn (ong 3 maanden leeftijd). Als er geen urgente reden is, is afwachten tot 5-6 maanden leeftijd beter.

Kan de rammelaar meteen na de castratie weer bij het vrouwtje?

Een mannetje moet tot vier weken na de castratie van het vrouwtje gescheiden blijven, omdat hij nog een tijd na de operatie vruchtbaar is. Wanneer u de afspraak heeft gemaakt, adviseren wij om een dag van tevoren de pijnstillers op te komen halen, zodat uw konijn dit de ochtend voor de operatie al kan krijgen. Waar andere dieren nuchter moeten zijn voor een narcose, geldt dat absoluut niet voor het konijn. Een konijn mag beslist nooit vasten voor een operatie! Zie verder de brief narcose bij knagers.

Moet ik nog ergens op letten na de operatie?

Elk konijn moet na een operatie binnenshuis gehouden worden. Uw konijn heeft een warme plek nodig. Dit omdat het konijn moeilijk zijn eigen lichaamstemperatuur kan regelen na een narcose. 
Het is belangrijk dat uw konijn uiterlijk 12 uur na de operatie weer gaat eten. De pijnstiller kan nog een aantal dagen na de operatie gegeven worden. Bij sommige operaties wordt er ook nog een antibioticumkuur gegeven.
Daarnaast adviseren om het konijn minstens een week op schone bodem te houden, het liefst handdoeken. Zaagsel en andere snippers kunnen aan de wond kleven en zo een infectie veroorzaken.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma