Castratie van de reu

Wat zijn redenen om een reu te castreren?

Een castratie is het verwijderen van de testikels van een reu, met als doel de aanmaak van geslachtshormonen te stoppen en de reu onvruchtbaar te maken.

Redenen voor castratie:

 1. De reu heeft een sterke geslachtsdrift (hij "rijdt" tegen mensen, voorwerpen en andere honden).
 2. Hij is erg dominant naar andere honden (let op: erg angstige honden kunnen dominant LIJKEN, deze reuen kunnen beter niet worden gecastreerd!).
 3. De reu heeft een overmatige uitvloeiing uit de voorhuid (voorhuidsontsteking), die niet met medicijnen onder controle te krijgen is.
 4. Hij heeft een sterk neiging om weg te lopen of stopt met eten, als er een loops teefje in de buurt is.
 5. Hij heeft een aandoening die door geslachtshormonen wordt veroorzaakt of verergerd, zoals prostaatproblemen of een peri-anaalkliertumor.

Heeft uw hond geen van deze klachten, dan is castratie niet persé nodig. Het heeft geen voordelen voor de gezondheid, zoals de castratie van de teef dit wel heeft.

Verandert het gedrag van mijn hond na castratie?

Een castratie verandert niets aan het karakter van de hond, enkel aan de invloed van geslachtshormonen op het gedrag. Het is dus geen oplossing voor een slecht luisterende hond of een dominantie probleem naar mensen! Castratie kan dan soms helpen, maar opvoeding van de hond is en blijft het belangrijkste. Uiteraard kan castratie nodig zijn bij medische problemen aan het geslachtsapparaat of urinewegen. Dit valt buiten de hier gegeven informatie. In deze gevallen zal uw dierenarts u voorlichten en de procedures uitleggen.

Op welke leeftijd kan mijn hond gecastreerd worden?

Een reu kan vanaf zes maanden gecastreerd worden. Op deze leeftijd is de hond, wat betreft de narcose, gelijk aan een volwassen hond. Dit houdt in dat de risico's, die minimaal zijn, bij deze dieren ook hetzelfde zijn als bij een volwassen hond. Bij grotere rassen met een volwassen gewicht van boven de 20 kg, raden wij een castratie tot een leeftijd van 1 jaar af. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er namelijk een verhoogd risico ontstaat op het ontwikkelen van skeletproblemen. Dit risico is een stuk kleiner als de hond volgroeid is.Een uitzondering hierop zijn de stafford-achtigen en rottweilers. Gedragstherapeuten adviseren deze honden voor éénjarige leeftijd te laten castreren. Het blijk dat deze rassen op volwassen leeftijd onder invloed van mannelijke geslachtshormonen onverdraagzaam worden naar andere reuen. Beter is om dit gedrag te voorkomen, omdat op latere leeftijd dit  vaak gewoontegedrag is geworden.

Blijft mijn hond kleiner als ik hem jong laat castreren?

Vaak wordt gedacht dat een hond kleiner blijft als je hem op jonge leeftijd castreert. Dit is een fabeltje: hij wordt zelfs groter! De groeischijven in de botten die zorgen voor de lengtegroei, sluiten onder andere onder invloed van testosteron. Na een castratie is de testosteron nagenoeg weg en sluiten de groeischijven op latere leeftijd. De reu groeit dus langer door! Dit is echter slechts enkele millimeters, dus zal niet gemerkt worden.

Wat voor mogelijkheden zijn er om te castreren?

 

 • Chirurgische castratie waarbij onder narcose de testikels worden verwijderd.
 • Chemische castratie, hierbij zijn twee mogelijkheden:
  • een injectie met een hormoonblokkerende werking (Tardaktm) welke ongeveer 4 weken effect heeft op het gedrag en de reu een aantal weken verminderd vruchtbaar kan maken. Vanwege de korte werkingsduur, hogere kans op bijwerkingen, en een effect dat niet geheel gelijk is aan de chirurgische castratie, gebruiken we deze injectie bijna niet meer.
  • een hormoonimplantaat (Suprelorintm), met een werking van minimaal een half jaar (kleine honden wel tot anderhalf jaar). Chemische castratie is een oplossingen voor reuen waarmee in de toekomst gefokt moet worden of voor reuen waarbij de eigenaar het effect van castratie graag van tevoren wil inschatten. Ook kan het ingezet worden bij medische problemen, waarbij het effect van de geslachtshormonen tijdelijk uitgeschakeld moeten worden.

 

Wordt mijn hond dikker na castratie?

Veel mensen zijn bang dat hun reu sterk in gewicht toeneemt na een castratie. Het is waar dat de verbranding in het lichaam langzamer verloopt, maar hier is goed rekening mee te houden, door ongeveer 1/3 minder voer te geven vanaf de dag van castratie. Op deze manier is overgewicht te voorkomen en daarmee ook het slomer worden. Als rekening gehouden wordt met de langzamere verbranding en de reu voldoende beweging krijgt (wat ook zonder castratie altijd van belang is), zijn er geen nadelen voor de hond.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma