Castratie - de operatie bij de reu

Bij een chirurgische castratie worden de testikels operatief verwijderd. Een reu kan ook niet-vruchtbaar gemaakt worden door alleen de zaadstreng te onderbreken (zoals bij mensen gebeurt). Dit noemen we dan een sterilisatie. In de praktijk wordt dit eigenlijk nooit gedaan, omdat reuen gecastreerd worden vanwege gedrag of medische problemen. Deze worden dan veroorzaakt door de hormonen en die neem je niet weg met een sterilisatie.

Voor de operatie

Voordat er een operatie kan plaatsvinden, vinden wij het heel belangrijk dat we de hond een keer gezien hebben. Zo kunnen wij de hond nog even nakijken (om verborgen medische problemen uit te sluiten), alles even bespreken met betrekking tot de operatie, de kosten bespreken en onderzoeken of de beide testikels zeker zijn ingedaald (zie verder op deze pagina: cryptorchidie). Ook kan er gesproken worden of een chemische castratie van nut zou kunnen zijn. De kosten van deze check zijn gelijk aan een consult. Deze kosten worden echter verrekend met de kosten van de castratie en de controle is dus uiteindelijk kosteloos.

De operatie

De testikels liggen in hun eigen vlies in het scrotum (de balzak), beide van elkaar gescheiden door een soort middenschot. De huid van het scrotum is erg gevoelig en kwetsbaar, daarom wordt er niet in het scrotum zelf gesneden. Bij de operatie wordt één snede door de huid gemaakt vóór het scrotum, evenwijdig aan de penis. Door deze snede kunnen beide ballen verwijderd worden. De ballen worden wat naar voren geduwd en de omhullende vliezen worden ingesneden. Hierna wordt de zaadstreng en het bloedvat die aan de testikel vast zit, afgebonden en doorgeknipt. Als beide ballen zijn verwijderd, dan worden de onderhuidse lagen en de huid gehecht. Een groot verschil met een castratie bij een teef is, dat we bij deze operatie wel onder de huid werken maar niet de buikwand zelf openen. Daardoor is de operatie korter en minder ingrijpend dan bij de teef.

Een misverstand is wel eens dat we ook het scrotum (de balzak) weghalen. Bij een operatie worden de ballen en bijballen die in het scrotum liggen, verwijderd. Hierdoor blijft een leeg zakje over wat in de loop der tijd verder zal verkleinen. We snijden het dus niet weg!

De testikel die niet indaalt: cryptorchidie

In de eerste levensweken van een pup, zakken de testikels vanuit de buik door het lieskanaal in het scrotum. Het lieskanaal is een opening in de buikwand (de spierlaag, dus niet de huid). Zowel links als rechts in de lies heeft een mannelijk dier zo’n opening, één voor elke testikel. Door dit lieskanaal lopen de zaadstreng en een bloedvat vanuit de buik naar de testikel in het scrotum. Indien het indalen van de testikels niet goed verloopt, blijft een bal soms achter in de buik of in het lieskanaal zelf. We noemen dit een cryptorch dier. Op zich is dit voor de hond geen enkel probleem, maar deze dieren worden uitgesloten voor de fok of voor shows. Ook is het bij de castratie lastiger zijn om de cryptorche testikel te vinden en/of te verwijderen. Bij de PlusDierenklinieken is het mogelijk om een cryptorche testikel, die zich nog in de buik bevindt, met een kijkoperatie (laparoscopie) te verwijderen.

NB. Een cryptorche reu kan gewoon dekken en voor nageslacht zorgen!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma