Castratie (sterilisatie) van de poes

Wat wij meestal een sterilisatie noemen, is eigenlijk een castratie. Hierbij worden de geslachtsorganen verwijderd: bij een kater de testikels en bij een poes haar eierstokken. Het doel van een castratie is het stoppen van de geslachtshormoonproductie en het onvruchtbaar maken van de poes. Bij sterilisatie wordt alleen de eileider of zaadleider afgebonden en doorgeknipt. Hierbij blijven de geslachtsorganen (en dus de geslachtshormonen en het hiermee samenhangend gedrag en problemen) intact. Dit is dan ook de reden dat de dierenarts castreert en niet steriliseert.

Waarom steriliseren?

Wij raden aan om alle katten waarmee niet gefokt wordt te steriliseren, zeker als ze buiten komen. Dit kan vanaf ongeveer 5,5 maand leeftijd. Eigenlijk is het geen sterilisatie, maar castratie (zie onder).

Poezen worden in de regel gesteriliseerd om:

  1. Dracht te voorkomen
  2. Krolsheid en de daarbij behorende slapeloze nachten van de eigenaar te voorkomen
  3. Zwerven te voorkomen
  4. Sproeien in huis te voorkomen (in mindere mate dan bij katers)
  5. De kans op melkliertumoren op latere leeftijd sterk te verkleinen
  6. Baarmoederontsteking te voorkomen (waarvan poezen heel ziek kunnen worden en zelfs aan kunnen overlijden)

Wanneer steriliseren?

De operatie kan het beste worden uitgevoerd op een leeftijd van 5 maanden, er is echter 1 uitzondering: in een huishouden met meerdere kittens adviseren wij dit op 4 maanden leeftijd te laten doen. Uit onderzoek blijkt dat kittens, die bij elkaar in een huis blijven wonen en vroegtijdig op 4 maanden gecastreerd worden, op langer termijn een betere band zullen hebben. Dit komt omdat er totaal geen hormonale invloeden zijn geweest die de conflicten kunnen veroorzaken. Door gebruik van de meest veilige narcosemiddelen, zuurstof en bewaking zijn bij ons de risico's heel klein. De voordelen van een castratie, voordat de poes krols is geweest, zijn groot. Er is dan geen risico op (vaak onopgemerkte) dekking en dus een nestje. Daarnaast is de kans op het ontwikkelen van kwaadaardige melkkliertumoren (borstkanker) op oudere leeftijd nagenoeg nihil. Met iedere krolsheid die de poes wel doormaakt, wordt de kans hierop groter. Uiteindelijk krijgt 40% van de laat-gecastreerde of niet-gecastreerde poezen deze tumoren! De derde reden om uw poes vroeg te laten castreren, is dat jonge dieren sneller herstellen van de ingreep.

Nadelen?

Een vaak genoemd nadeel van de castratie van een poes is het dikker worden na de operatie. Dit komt omdat de stofwisseling bij gecastreerde dieren trager werkt dan bij ongecastreerde dieren. Dit probleem is op te vangen door de dieren 1/3 deel minder voer te geven vanaf de dag van de operatie. Ook is het belangrijk om het dier actief te houden, dit kan door speeltjes of een voerbal. Als u uw dier op het juiste gewicht houdt, wordt ze niet slomer en ondervindt uw poes geen nadelen van de castratie.

En verder

Bedenk bij uw ongecastreerde poes ook dat, hoewel een nestje erg leuk en lief lijkt, de asielen in Nederland overvol zitten met katten die geen tehuis kunnen vinden. Het is verstandig om heel bewust om te gaan met de uitbreiding van de Nederlandse kattenpopulatie en iedere katteneigenaar moet zijn eigen verantwoordelijkheid hierin nemen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma