Braken bij de kat

Dieren braken gemakkelijker en sneller dan mensen. Zo kan gulzig eten al braken opwekken. Braken kan gebeuren op de meest verschillende momenten: op nuchtere maag of vlak na het eten. Uren na de maaltijd kan zelfs nog onverteerd voedsel worden uitgebraakt. Geel of wit slijm (gal en/of maagsappen) wordt uitgebraakt bij een lege maag. Soms kan bij het braken een bloedvaatje springen, zodat er een sliertje bloed bij het braaksel zit. Is het braaksel puur bloederig dan kan er sprake zijn van een ernstige ontsteking of bijvoorbeeld een ingeslikt scherp voorwerp.

Wanneer is het verstandig naar de dierenarts te gaan?

Een keer braken is geen reden tot bezorgdheid. Soms houdt het maar niet op en blijft het dier meerdere keren per dag braken. Het is dan belangrijk om het braken zo spoedig mogelijk te stoppen. Zo krijgen maag en darmen de gelegenheid om tot rust te komen. Een sliertje bloed in het braaksel is ook niet direct reden tot bezorgdheid. Is het braaksel echter puur bloederig, dan kan er sprake zijn van een ernstige ontsteking, een maagzweer of bijvoorbeeld een ingeslikt, scherp voorwerp.

Een bezoek aan de dierenarts is aan te raden. Deze kan vaststellen door algemeen onderzoek en eventueel een röntgenfoto, echografisch onderzoek, ontlastings- en/of bloedonderzoek, of de oorzaak gelegen is in het maagdarmkanaal (onder andere een infectie door wormen, virusinfectie, verstopping, maagzweer, tumor) of daarbuiten (onder andere leverfalen, nierfalen, alvleesklierontsteking.)

Behandeling

In veel gevallen wordt de therapie gestart met een injectie en/of tabletten om het braken te stoppen. Deze dienen een half uur voor het eten ingegeven te worden, zodat het maag-/darmkanaal even tot rust komt, voordat er voedsel in komt. Meestal zal het dier ook ontwormd worden, indien dat niet zeer recent gedaan is.

Dieetvoeding

Naast het stoppen van braken, is het tijdelijk aanpassen van het dieet heel belangrijk. Het dieet moet licht verteerbaar zijn voor maag en darmen en de juiste eiwitten en voedingsstoffen bevatten. Gekookte kip en rijst is misschien wel lichtverteerbaar, maar bevat ook zeer weinig voedingsstoffen! Een brakend dier eet vaak al nauwelijks en neemt ook nog weinig voedingsstoffen op. Het is dus extra belangrijk om een hoog-energetische voeding te geven zoals Hills i/d of Proplan PPVD EN Gastrointestinal. Deze dieetvoedingen zijn verkrijgbaar bij de dierenarts.

Jonge dieren

Pups, kittens e.d. hebben minder reserves in vergelijking tot volwassen dieren. Deze adviseren wij dan ook sneller om langs te komen. Kijk het niet te lang aan. Het is beter om een afspraak te maken om uw dier te laten onderzoeken. Wanneer kunt u het wel aankijken? Als hij/zij slechts enkele keren heeft gebraakt (twee tot drie keer), niet lusteloos en/of sloom is, geen diarree heeft en hij/zij gewoon eet en drinkt. Bij jonge dieren is het zeker belangrijk om goed te ontwormen en de vochtopname in de gaten te houden.

Algemene richtlijnen met betrekking tot eten en drinken bij braakklachten

Eerste dag:
Op de eerste dag geeft u speciale voeding voor maag-darmklachten, zoals Hills i/d of Proplan Gastrointestinal. Dit geeft u in kleine porties verdeeld over de dag. Water mag gewoon aangeboden worden, mits in kleine hoeveelheden. Indien dat water echter kort na het geven steeds weer wordt uitgebraakt, kan het beter tijdelijk (2 uur) worden weggehaald. Daarna kunt u ook water in kleine hoeveelheden aanbieden en dit eventueel vermengen met wat rijstenat of "Rehydration Support". De "Rehydration Support" zorgt ervoor dat de kat wat extra voedingsstoffen en zouten binnenkrijgt, waardoor hij gemakkelijker vocht vasthoudt (bij braken verliezen ze namelijk veel vocht).

Tweede dag:
Als het goed gaat met de hond of kat, verminder dan het aantal maaltijden per dag en geef per portie meer van de dieetvoeding.

Derde dag:
Idem als tweede dag.

Vierde tot zevende dag:
Langzaam kunt u de dieetvoeding verminderen en tegelijkertijd het gebruikelijke voer vermeerderen.

Sommige dieren hebben snel en vaak maagdarmklachten. Dit kan te maken hebben met voedselintolerantie of voedselallergie. De hierboven genoemde dieetvoedingen zijn volledige voedingen en dus mag een dier dit desgewenst levenslang krijgen.

Medicijnen kunnen ook braken veroorzaken of maagdarmklachten verergeren. Daarom is het belangrijk om aan de assistente of dierenarts te melden of uw dier medicijnen krijgt. Soms is het namelijk beter om daar (tijdelijk) mee te stoppen, totdat de braakklachten over zijn.

Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met één van onze PlusDierenklinieken.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma