Bodembedekking voor knagers

Zaagsel schadelijk voor konijnen en knaagdieren!

Onderzoek heeft uitgewezen dat zaagsel van naaldbomen zoveel schadelijke stoffen bevat dat het totaal ongeschikt is als bodembedekking voor knaagdieren en konijnen. Het intensieve contact van deze dieren met hun bodembedekking heeft grote gevolgen voor hun gezondheid en welzijn.

Helaas zijn bij veel eigenaren, dierenspeciaalzaken en fokkers deze gezondheidsproblemen door zaagsel nog onbekend. Omdat zaagsel goedkoop is en fris ruikt, gebruikt men het veel als bodembedekking. Meerdere onderzoeken hebben echter aangetoond dat zaagsel (houtsnippers, houtkrullen) grotendeels wordt gemaakt van naaldbomenhout. Voor deze onderzoeken zijn monsters genomen van zaagsel van vijf gangbare merken uit de dierenspeciaalzaak. Deze bodembedekkers bevatten de giftige stoffen abietinezuur en aromatische verbindingen (fenolen). Door intensief contact met deze toxische stoffen krijgen knaagdieren en konijnen gezondheidsproblemen. Waarschijnlijk komen kleine delen in de luchtwegen, beschadigen de slijmvliezen van de luchtwegen en veroorzaken zo een longontsteking. Bij ratten geeft vergiftiging met fenolen zo'n ernstige beschadiging van de luchtwegen dat bacteriën (oa. Mycoplasma) en virussen makkelijker kunnen aanslaan. In korte tijd kunnen de dieren ernstig benauwd worden en zelfs sterven.

Daarnaast komen bij de knagers, door het eten van zaagsel, de stoffen o.a. in de lever. Dit leidt tot leverbeschadiging, die na een tijd onherstelbaar kan zijn. Door de leverschade verzwakt het immuunsysteem. Het is ook aangetoond dat de kans op het ontwikkelen van tumoren toeneemt.

De volgende ziekten zijn gevonden bij knaagdieren en konijnen ten gevolge van huisvesting op zaagsel:

  • longontstekingen
  • toename van tumoren
  • meer ontstekingen door verzwakking van het immuunsysteem
  • huidirritatie en oogirritatie

Er zijn ook goede alternatieven voor zaagsel van naaldbomen als bodembedekking, zoals:

  • Papiersnippers of papierstroken (liefst onbedrukt, want inkt kan giftig zijn)
  • Katoenproducten (No Smell)
  • Gemalen maïskernen (Corbo)
  • Bodembedekkers gemaakt van andere houtsoorten, vrij van toxische stoffen (Tumblefresh)
  • Geperste pellets van houtvezel of geperst papier (bijv Happy ferret Biolitter)

Twee waarschuwingen daarbij: gemalen maïskernen zijn harder dan de andere bodembedekkers. Ze zijn daarom ongeschikt voor dieren die gevoelig zijn voor voetzoolontstekingen (pododermatitis), zoals konijnen en cavia's. Geperste pellets vallen uitelkaar als ze nat worden en hier komt wel stof bij vrij. Het wordt daarom afgeraden voor dieren met luchtwegproblemen en bij ratten.

Bij PlusDierenklinieken verkopen we Tumblefresh bodembedekking: 8,5 liter en 23,5 liter


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma