Bloeddrukmeting

Net als mensen kunnen ook huisdieren een hoge bloeddruk hebben. Risicopatiënten zijn oudere katten met een verminderde nierfunctie, een te snel werkende schildklier of een hartprobleem en honden met suikerziekte. Echter, bij de kat kan ook een op zichzelf staande hoge bloeddruk voorkomen, zonder andere ziekten.

Een hoge bloeddruk kan ernstige schade geven aan de ogen, de nieren, het hart en het centraal zenuwstelsel. Als uw kat een toeval of flauwte krijgt of acuut blind is geworden, kan een hoge bloeddruk de onderliggende oorzaak zijn. Als er bij nierfalen of een hartprobleem niets wordt gedaan aan de hoge bloeddruk, dan zal de ziekte snel verergeren en de levensduur en de levenskwaliteit van uw kat afnemen.

De bloeddruk van uw huisdier meten we bij voorkeur met de eigenaar erbij, omdat een dier dan over het algemeen rustiger blijft en de bloeddruk niet veel stijgt ten gevolge van stress. De bloeddrukmeting doen we met een zogenaamde oscillometrische bloeddrukmeter. Uw huisdier krijgt een manchet om de staart (of voorpoot) die automatisch wordt opgepompt. De apparatuur geeft de onder- en bovendruk aan, maar ook of de meting betrouwbaar is. Er worden altijd meerdere metingen gedaan, waarna een gemiddelde waarde wordt berekend.  

De normale bloeddruk van een kat ligt tussen 120 en 160 mmHg. Als de bloeddruk te hoog is (hoger dan 160 mmHg op tafel gemeten), dan gaan we op zoek naar een eventuele oorzaak van de hoge bloeddruk. Afhankelijk van de oorzaak kunnen we de verhoogde bloeddruk meestal goed behandelen. Er bestaan verschillende medicaties, maar soms is het alleen behandelen van de achterliggende oorzaak al voldoende.

Wij raden aan om vanaf middelbare leeftijd (>7 jaar) regelmatig de bloeddruk bij uw kat te laten controleren. Een mooie gelegenheid hiervoor is het jaarlijkse seniorenprogramma. Zo voorkomt u gezondheidsproblemen bij uw kat!

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met onze praktijk.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma