Blaasontsteking bij de kat

Ieder dier kan in zijn of haar leven een blaasontsteking krijgen. Dit kan veroorzaakt worden door kristallen in de urine (blaasgruis), door stress, door bacteriën of door processen in de blaas (tumoren en poliepen). Om de oorzaak uit te zoeken, en dus de goede therapie in te kunnen zetten, raden wij u aan altijd naar een dierenarts te gaan. Meestal kan door middel van een algemeen lichamelijk onderzoek en een urineonderzoek de oorzaak worden gevonden.

Urine verkrijgen bij een kat

Het beste is om urine op de praktijk te laten afnemen. De dierenarts prikt dan met een naald direct de blaas aan om schone urine te verkrijgen. Dit klinkt pijnlijk, maar katten reageren hier in het algemeen niet op. Het is de beste manier om schone urine te verkrijgen en zelfs noodzakelijk als er bacteriën gekweekt moeten worden.

Soms kan de urine (in overleg met de dierenarts) thuis opgevangen worden. Dit kan op 2 manieren:

  1. Op een schone kattenbak zonder korrels, waarbij er ook geen 'gruis' van de korrels meer in de bak mag liggen. De bak moet dus bijzonder goed schoongemaakt worden! De kat kan eventueel opgesloten worden met de bak in een kleine ruimte (bijv. de badkamer) totdat hij geplast heeft.
  2. Met behulp van "Katkor". Dit zijn plastic kattenbakkorrels, die bij onze praktijk verkrijgbaar zijn. U legt ze in de goed schoongemaakte kattenbak in plaats van gewone kattenbakkorrels. De urine kunt u dan met het bijgeleverde pipetje opzuigen en bij ons inleveren. De urine mag niet ouder zijn dan 2 uur en kunt u meenemen naar een consult of afgevan aan de balie.

Naast een algemeen onderzoek en een urineonderzoek, kan het nodig zijn om met echografisch onderzoek of een röntgenfoto de urinewegen in beeld te brengen.

Speciale voeding

Mogelijk wordt na de diagnose een speciaal dieet ingezet, Hill's s/d, c/d, c/d stress of Proplan PPVD UR Urinary. Dit is de enige voeding die de kat de komende tijd mag hebben. Afhankelijk van de aandoening moet dit dieet dagen tot weken gegeven worden. Bij blaasgruis moet regelmatig de urine worden gecontroleerd. Bij te snel overgaan op gewone voeding is de kans op terugkerende klachten groot. Sommige katten moeten levenslang op deze dieetvoeding blijven om klachten te voorkomen.

Meer drinken

Tenslotte is het belangrijk dat een kat met blaasontsteking (wat de oorzaak ook is) veel drinkt. De blaasontsteking is dan veel sneller over en het kan herhaling van de blaasproblemen voorkomen. Er zijn meerdere manieren om de wateropname te stimuleren:

  • Geef blikvoeding (indien uw kat dieetvoer krijgt, moet ook de blikvoeding van dit dieet zijn!). Blikvoer bevat zelf al veel meer water en u kunt hier makkelijk wat extra water doormengen. Begin met een klein beetje water toe te voegen en voer de hoeveelheid extra water langzaam op, anders bestaat de kans dat uw kat het voer niet wil eten. Warm water verhoogt de smakelijkheid van het voer, doordat er meer geur- en smaakstoffen vrijkomen. Water toevoegen aan brokvoeding heeft veel minder effect, omdat het water deels aan de vezels in de brokvoeding hecht en dan via de darmen in plaats van de blaas het lichaam verlaat.
  • Zet meerdere bakjes water verspreid door het huis neer en voeg aan een aantal een 'smaakje' toe: een scheut kattenmelk, wat kooknat van gekookt vlees of vis (zonder zout!) of een beetje gist.
  • Maak het water smakelijker door er "tonijnwater" doorheen te doen. Dit is het water wat in een blik "tonijn op water" te koop is in de supermarkt (niet op olie-basis). De tonijn zelf kunt u in de blender doen, met een halve liter kraanwater en invriezen als ijsklontjes. Zo kunt u iedere dag een ijsblokje in het drinkwater voor de kat leggen. Zorg dat het hele blokje onder water ligt. Het ijsblokje smelt en geeft een lekkere smaak aan het water.
  • Een drinkwaterfontein. Deze is verkrijgbaar in onze praktijk. Katten drinken graag schoon en stromend water. Het water in de fontein wordt gefilterd, waardoor het altijd schoon is. U moet regelmatig de filters vervangen. Ook deze filters zijn verkrijgbaar in onze praktijk. Zet nog wel op andere plekken drinkbakken neer, zodat de fontein niet de enige plek in huis is waar de kat kan drinken.
  • Sommige katten zijn dol op regenwater. U kunt dit, als het buiten regent, opvangen en aan de kat geven. Zet ook buiten altijd een bakje water neer.
  • Ververs het drinkwater regelmatig. Katten zijn dol op vers water! Sommigen hebben voorkeur voor gedestilleerd, gefilterd of bronwater. Of laat een beetje schoon water staan in de gootsteen, douche of badkuip. Sommige katten houden van een vol drinkbakje, sommige van een klein laagje water op een schoteltje. Probeer uit te vinden wat uw kat het prettigst vindt.
  • Het beste is meerdere van deze tips tegelijk toe te passen en te kijken wat het beste bij uw kat werkt.

Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met één van onze PlusDierenklinieken!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma