alt=

Gezelligheid met Billie

Wat is hij mooi hè? Billie de blauwgele ara heeft een nachtje bij PlusDierenkliniek Saendelft gelogeerd. De volgende dag was hij vrolijk aan het kletsen en dansen in de praktijk. Een tomaatje en besje vielen goed in de smaak en werden aangevuld met een "lekker hè" van Billie zelf. De avond ervoor had Billie echter niet zo veel praatjes............

Billie was de avond ervoor bij vogelarts Christel Baltus op consult gekomen vanwege ernstige benauwdheidsklachten. Die klachten waren plotseling begonnen en dit was de 3e keer in zijn leven dat hij dit had. Tijdens onderzoek werd Billie zo benauwd dat hij met zijn bek open ging ademen en nog amper op zijn poten kon staan. Gelukkig hebben een couveuse waar we Billie konden stabiliseren met zuurstof.

Benauwdheid bij vogels kan zeer diverse oorzaken hebben zoals een schimmel-, virus-, parasitaire of bacteriële infectie van de luchtwegen, maar ook een dikte/massa in buikholte die drukt op de luchtwegen. Omdat Billie heel acuut klacht had, en deze eerder kortdurende was, werd er al gauw gedacht aan een astmatische aanval. Dus kreeg Billie van ons een puffer toegediend, net als bij mensen, en een ontstekingsremmer. En de volgende dag zagen en hoorde we het resultaat: een niet-benauwde Billie!

Zo'n aanval kan veroorzaakt worden door allerlei dingen zoals fijnstof, luchtverfrissers, parfum, geurkaarsen, wierook. In dit geval denken wij dat het goed zou zijn als het baasje stopt met roken.... als het Billie niet helpt, dan wel de gezondheid van de eigenaar ;-)

Door dierenarts Christel Baltus.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma