alt=

In ieder bedrijf gebeuren soms gekke dingen. Zo ook (en misschien zelfs wel vaker dan…..) in een dierenartsenpraktijk.
Waar gewerkt wordt, worden ook fouten gemaakt, dus ook ik (en collega assistentes en dierenartsen) laten wel eens een steekje vallen. Dat geeft dan wel eens komische situaties. Nee, ik ga het dus niet hebben over de medische missers van de diergeneeskunde, maar wel over die verhalen die het goed doen op feestjes.

Zo zijn er eigenaren die bij de dierenarts komen voor een probleem waar je achteraf samen om kunt lachen. Wat dacht u van de mensen die met een 10 jaar oude terriër komen, met een omvang waar zelfs Sonja Bakker moedeloos van zou worden. De eigenaar maakt zich ernstig zorgen of deze teef niet drachtig is, gezien de omvang. Bij wat navraag blijkt dat deze teef al lang geleden gesteriliseerd is en sinds toch zeker een jaar deze omvang heeft……..Tja, " zwanger" van koekjes en snoepjes is de diagnose.

Regelmatig komen er eigenaren ongerust in de praktijk omdat er een teek zit die ze niet eruit krijgen. De hond laat het verwijderen inmiddels niet meer toe en hapt zelfs naar de eigenaar. Op tafel blijkt het dan meestal te gaan om een wratje of een tepel.... een tepel die de eigenaar dus probeert eruit te draaien, auw!
Al meerdere keren heb ik een verbaasde reactie gehad van een eigenaar: "tepel? maar het is een mannetje!". Mensen hebben toch ook tepels, ongeacht het geslacht, dus waarom dieren niet?

Helaas zijn sommige situaties waar je om lacht ook eigenlijk heel triest. Wat dacht u van al die eigenaren die zich totaal niet in een dier of diersoort hebben verdiept. Zo kwam er een mevrouw, 50+ en lopend met een wandelstok, met haar Cane Corso pup voor de vaccinatie. Deze reu woog op dat moment 8 kg. Mevrouw vertelde dat een vriend van haar zoon een nest had en ze had deze hond gekregen. Tijdens het consult praatten we wat over de vrolijke pup en hoe lief hij wel niet was. Op het einde vertelde mevrouw dat ze slecht ter been is en hoopte dat hij niet te sterk zou worden. Daarop vroeg mevrouw mij of ik dacht dat hij nog veel groter zou worden dan die 8 kg………….(een Cane Corso wordt ca. 40-50kg)!

Het gebeurt ook nog regelmatig dat een eigenaar vindt dat zijn Franse of Engelse bulldog zoveel herrie maakt. “ja dokter, hij maakt zo’n raar geluid, hij snurkt zo!”. Tja, dat stond niet in de rasbeschrijving!

Een mevrouw kwam op het spreekuur met een rat in een schoenendoos. Deze was overgenomen van een kennis die er niet goed voor gezorgd zou hebben. Het dier kreeg caviavoer (mevrouw had nu rattenvoer gekocht) en was mogelijk ook mishandeld, want hij had bijna geen staart meer. Toen ik de doos opende om deze arme rat te onderzoeken kon ik een lach niet onderdrukken. Het bleek een hamster te zijn.

Een kat castreren of steriliseren zijn de meest voorkomende operaties in de praktijk. Soms wordt het dan “teveel” routine en vergeet je iets heel cruciaal. Zo kwam de poes Lady voor sterilisatie. Na onderzoek wordt de poes onder narcose gebracht, geschoren en gewassen. De snede in de buik wordt gemaakt en verwoed gaat de arts op zoek naar de baarmoeder en eierstokken. Na een tijdje gaat er ineens een lampje branden, waarop de assistente gevraagd wordt om onder de doek te kijken tussen de achterpoten. En ja hoor: “Lady” heeft 2 prachtige testikels!

Een jonge dame komt in de praktijk met 3 kleine papegaaien (Pyrrhura's) voor onderzoek. Ze waarschuwt me dat 1 van de 3 niet tam is. Alles gaat goed, tot het einde van het consult, drie keer raden welke ik liet ontsnappen. Er was extra mankracht voor nodig om deze kleine dondersteen weer te pakken te krijgen.

En zo zijn er nog vele verhalen. Deze situaties zorgen wel voor die extra lach in de praktijk. En hoe sommige dingen ook klinken, het overkomt ons allemaal wel eens! Dus blijf vooral komen met uw dieren en vragen, wij zullen u nooit uitlachen.
 

 


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma