De bevalling

Temperaturen

Het is verstandig om de moederhond vanaf dag 52 van de dracht te gaan temperaturen. Dit doet u 2x daags op hetzelfde tijdstip. Vanaf dag 60 is het aan te raden om 3x daags te temperaturen. De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 ºC. Uiterlijk 48 uur voor de bevalling (gemiddeld 12-24 uur) daalt de temperatuur ineens met 1 a 2 ºC, onder invloed van hormonen. Vlak voor de werkelijke bevalling stijgt de temperatuur weer tot boven de 37 ºC en zal de eerste pup vrij zeker binnen 12 uur geboren worden. De laatste paar uur voor de bevalling worden de meeste honden onrustig.

De voorbereiding

Zorg ervoor dat u voorbereid bent op de geboorte: zie de checklist onder aan deze pagina. Noteer wanneer de weeën beginnen, wanneer de hond begint met persen, wanneer de pups geboren worden, of alle placenta's (nageboortes) eruit komen en alle andere bijzonderheden. Dit is handig als overleg met de dierenarts nodig is. De werpkist of doos kan het beste al 1 tot 2 weken voor de bevalling worden neergezet op een warme plaats (24-25 graden). Als het tijdstip van dekking niet precies bekend is, kan een echo gemaakt worden om de geboortedatum bij benadering vast te stellen. De gemiddelde draagtijd is 9 weken (59-69 dagen).

De bevalling

De bevalling begint als de hond weeën krijgt (hierbij trekt de baarmoeder samen). Het duurt gemiddeld 12 uur voor de geboorte op gang komt. Zorg voor een rustige omgeving. De geboorte begint pas als de hond persweeën heeft, hierbij doet de buik mee. Deze zijn duidelijk te zien: de teef verstijft en zet kracht. Meestal gaat de staart hierbij ook iets omhoog. Vaak komt er eerst een slijmprop, eventueel met wat bloed. Na enige tijd verschijnt er een blauwachtig vlies uit de vagina. In deze vruchtblaas zit de pup. Bij één van de volgende weeën wordt de pup geboren. Er worden ongeveer evenveel dieren in stuitligging geboren als in normale houding. De meeste honden maken het vruchtvlies zelf open en eten het op tot aan de navelstreng. De moeder zal haar pups schoonmaken en drooglikken om de ademhaling en de darmwerking te stimuleren.

Helpen?

De meeste honden kunnen het prima alleen af. Als de moeder geen aanstalten maakt om de pups te bevrijden uit de vruchtblaas, scheur dan het vlies voorzichtig open. De navelstreng mag niet te dicht bij de buik afscheuren, en niet meer bloeden. Mocht dit wel het geval zijn, bindt dan de navelstreng op 2 tot 3 cm van de buik af met wat draadgaren of flossdraad. Ontsmet de navelstreng met een betadine oplossing.

Kijk na de geboorte of de pup levendig is en of er geen slijm of vocht in de luchtwegen zit. Dit hoort u aan een rochelend geluid of u ziet de pup 'bellen blazen'. Is dit het geval, veeg dan het kopje goed schoon en droog terwijl u de pup met het kopje en de neus naar beneden laat hangen of gebruik een slijmzuigertje. Heeft u deze niet bij de hand en zit er nog steeds vocht in de luchtwegen, dan kunt u de pup in een handdoek wikkelen en rustige zwaaiende bewegingen maken van boven naar beneden. Houd hierbij wel het hoofdje goed vast. Laat de pups zoveel mogelijk bij elkaar, en bij de tepels van de moeder liggen. Controleer of er wat melk uit de tepels komt.

De geboorte

De eerste pup hoort binnen een uur na de eerste echte perswee (= begin van geboorte) geboren te worden. Is dit niet het geval, bel dan de dierenarts. De tijd tussen de bevalling van de pups is gemiddeld 3 kwartier, maar kan soms zelfs meerdere uren zijn. Zolang de moeder zich rustig houdt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Zodra de teef weer begint met persen moet de volgende pup binnen 30 minuten geboren wordt. Ziet u geen vooruitgang, neem meteen contact op. Probeer zoveel mogelijk de rust te bewaren tijdens de bevalling. Dit kan veel stress veroorzaken waardoor de bevalling kan stoppen.

Na de geboorte

Na de geboorte van iedere pup moet een nageboorte komen, evenveel nageboortes als pups. De nageboorte wordt meestal door de teef opgegeten. Het is een goede voeding en wekt de melkgift op. Als er veel pups zijn, is het beter om enkele nageboortes weg te halen omdat de hond er diarree van kan krijgen. Krijgt uw hond toch diarree, geef dan enkele dagen lichtverteerbaar voer (zoals i/d van Hill's of Propolan PPVD EN Gastrointestinal).

Het vruchtwater is soms wat groen van kleur. U hoeft hier niet van te schrikken, dit is afgebroken bloed. Dit is vaak bij honden die over tijd zijn, dus die enkele dagen na de uitgerekende datum bevallen. De uitvloeiing mag niet stinken, neem in dat geval contact op met de dierenarts. Na de bevalling heeft de teef nog enige dagen rode uitvloeiing, die na vijf tot acht dagen lichter wordt, tenslotte helder en na maximaal acht tot tien dagen verdwijnt.

Nazorg

Is alles goed gegaan en heeft de moeder de pups schoongelikt, dan kunt u zelf de pups nog verder afdrogen, wegen, het geslacht bekijken en noteren welke uiterlijke kenmerken ze hebben. Zorg dat de pups niet afkoelen. Als de pups erg op elkaar lijken, kunt u ze een gekleurd bandje geven (let er wel op dat deze niet te strak of te los zit) of met nagellak een stipje op de kop geven. Weeg de eerste week de pups elke dag.

Het is niet altijd makkelijk te zien of de hond echt klaar is met bevallen. Ook hier geldt dat als de moeder zich rustig gedraagt, u zich geen zorgen hoeft te maken. Blijft ze echter onrustig, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts. Een echo of röntgenfoto tijdens de dracht geeft meer zekerheid over het aantal pups dat verwacht wordt.

Check-list: ‘Wat heb ik nodig voor de bevalling?’

 • Telefoonnummer dierenarts
 • Werpkist of kraamdoos
 • Handdoeken (om de pups mee droog te wrijven)
 • Betadine (voor de ontsmetting van de navel)
 • Slijmzuigertje of spuitje
 • Draadgaren of floss (om eventueel de navelstreng af te binden)
 • Weegschaal
 • Markeer-middel (om de pups uit elkaar te houden)
 • Licht verteerbare voeding voor de moeder
 • Puppymelk en drinkflesjes
 • Pen en papier


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma