Benauwdheid bij vogels

Benauwdheid is een veel voorkomende ziekte bij papegaaien en parkieten. Naast 2 longen hebben vogels ook 9 luchtzakken. Dit zijn holtes, bekleed met een dun vlies, waar ook lucht doorheen gaat net als door de longen. De luchtzakken lopen zelfs door tot in de botten. Een vogel bestaat dus voor een heel groot deel uit lucht, met als voordeel dat ze kunnen vliegen. Dit betekent echter ook dat een vogel, bij een infectie of inademen van schadelijke dampen, snel een probleem heeft in een heel groot deel van het lichaam. Het is een kwetsbaar orgaansysteem bij onze huiskamervogels.

Symptomen

Helaas komen de meeste vogels pas bij de dierenarts als ze ernstig benauwd zijn. Daarvóór zijn er vaak al aanwijzingen voor een luchtwegprobleem.

Wat zij de eerste symptomen?

Een vogel zal minder actief zijn of na activiteit duidelijk buiten adem zijn. U hoort geen geluid te horen bij de ademhaling, dus piepen of reutelen is niet normaal. De neusgaten horen schoon en open te zijn. Een benauwde vogel gaat meestal niet meer op 1 poot zitten, zal zich wat meer terugtrekken en meestal (maar niet altijd!) minder eten. De borstkas gaat meer op en neer, soms is dat duidelijk te zien doordat de staart met de ademhaling mee op en neer gaat: staartwippen.

Een ernstig benauwde vogel zal met de bek open ademen en/of niet meer op zijn stok kunnen zitten. Dit is een spoedgeval! Ga onmiddellijk naar een vogelkundig dierenarts.

Onderzoek

Er zijn vele oorzaken voor benauwdheid. Uw verhaal over wat is opgevallen en het verloop van de klacht zijn zeer belangrijk. De dierenarts zal dus vele vragen stellen om wat meer inzicht te krijgen in de leefomstandigheden van de vogel. 

De meeste vogels worden aanboden bij de dierenarts, als ze zo benauwd zijn dat een beetje stress al fataal kan zijn. Eerst moet dan de vogel gestabiliseerd worden met zuurstof en eventueel medicatie. Als de vogel iets minder benauwd is, wordt hij goed onderzocht. Naast een lichamelijk onderzoek kan het nodig zijn om een röntgenfoto te maken, bloedonderzoek te verrichten of een endoscopie uit te voeren.

Oorzaken

Benauwdheid door problemen in de luchtwegen:

 

  • een schimmelinfectie (aspergillose)
  • een bacteriële infectie zoals papegaaienziekte. Deze ziekte is ook besmettelijk voor mensen!
  • een virale infectie, zoals pokken of Bornavirus
  • inademing van giftige dampen zoals teflon, geurkaarsen, wierook, luchtverfrissers, bestrijdingsmiddelen.
  • vocht in de longen door een hartprobleem
  • een verstopping van de luchtpijp door een voedseldeel of schimmelprop. Dit leidt tot zeer plotselinge benauwdheid met bijgeluiden.
  • luchtpijpmijt bij zangvogels en kippen

 

Benauwdheid door problemen buiten de luchtwegen: alle massa's van nek tot onderin de buikholte kunnen drukken op de luchtpijp, longen of luchtzakken. De oorzaak is dan een tumor, een sterk vergrote lever of maag, een ei.

U begrijpt dat er goed onderzoek nodig is om de oorzaak vast te kunnen stellen. Helaas wordt er vaak een antibioticakuur voorgeschreven voor dierenartsen, terwijl dit maar 1 van de mogelijke oorzaak van benauwdheid is.

Verkeerde voeding speelt een grote rol in het ontstaan van luchtwegproblemen. Door tekorten in vitamines ontstaan er veranderingen van de slijmvliezen en wordt een vogel vatbaarder voor bacteriële en virale infecties. Meer informatie hierover vindt u op onze website onder "voeding kromsnavels".


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma