Artrose bij de hond

Wat is artrose?

Artrose is de aftakeling van gewrichten. Dit is pijnlijk en onomkeerbaar.
Echter, de pijnlijke gevolgen hiervan kunnen worden behandeld en de snelheid van het aftakelen kan worden beïnvloedt.

Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose is dit kraakbeen beschadigd. Hierdoor ondersteunt dit kraakbeen het lichaam minder en ontstaat pijn en ontsteking. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel:

 1. de veroorzaakte ontsteking tast het kraakbeen verder aan
 2. door de pijn ontlast uw dier dit gewricht en hierdoor daalt de spierkracht. Hierdoor komt dus meer gewicht op het gewricht zelf.

Niet alle oorzaken van artrose zijn bekend, maar ontstekingen, groeiproblemen en overdreven belasting op het gewricht behoren tot de mogelijke oorzaken van artrose. Het treft vaak oudere dieren, maar het kan op elke leeftijd ontstaan. Het kan in alle gewrichten voorkomen, maar dikwijls zijn het de heupen, de knieën, de ellebogen en de rug die door artrose als eerste worden aangetast.

Klachten die bij artrose voorkomen zijn: pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen, moeilijk springen, moeilijk opstaan, kreupel lopen, gedragsveranderingen. Vaak zijn de vroegste tekenen heel subtiel.

Behandeling van artrose?

De problemen veroorzaakt door artrose kunnen op verschillende punten worden aangepakt. Het effect van de behandeling is optimaal als alle punten worden aangepakt. Het PlusArtroseprogramma voorziet een jaar lang begeleiding door opgeleide assistentes die alle punten weten op te volgen en aan te pakken zodat er een nieuwe levensstijl wordt gecreëerd voor uw huisdier.

 • Gewicht
  Honden en katten met artrose moeten zo slank mogelijk worden gehouden, zodat de belasting op de gewrichten wordt verminderd. Voor uitgebreid afvallen verwijzen we door naar ons gecombineerd afval/artrose-programma.
 • Aangepaste beweging
  Overbelasting van de gewrichten is slecht. Echter beweging is heel belangrijk voor de gezondheid van de gewrichten en voor de spierkracht. Wat wel of niet kan, wordt aangepast voor elk dier. Algemeen kan gezegd worden dat alle wilde en plotse bewegingen slecht zijn en dat alle rustige repetitieve bewegingen goed zijn. Er mag bovendien enkel bewogen worden als de spieren niet moe zijn.
 • Pijn controleren
  In overleg met de dierenarts kunnen pijnstillers of alternatieven hiervoor worden gebruikt. Hiervoor wordt een plan opgesteld.
 • Voedingssupplementen en dieetvoer
  Ter ondersteuning zijn er dieetvoeding en voedingssupplementen waar kraakbeen-ondersteunende stoffen aan zijn toegevoegd, zoals omega-3-vetzuren, antioxidanten, glycosaminoglycanen enzovoort. Er bestaan hier vele varianten op.
 • Fysiotherapie
  Door middel van oefeningen en massages leert u zelf de spieropbouw te stimuleren en de pijn te verminderen. Vraag bij de balie van één van onze praktijken voor de mogelijkheden en/of meer informatie.

Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma