alt=

Als je haar maar goed zit

Het werd al snel duidelijk dat dit één van de belangrijkste onderdelen is van het kattentrimmen. “Lees” je kat. Wat geeft hij aan?

Dan komen de volgende vragen naar boven: hoe ga je hiermee om? Hoe kun je een kat geruststellen? Kun je een kat leren dat borstelen/trimmen nodig is?
Ja dat kan zeker! Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar een kat kan zeker leren. Dus ook wennen aan het borstelen, scheren, wassen en föhnen.

In de middag gaan we dieper in op de vachtverzorging. Wanneer scheer of ontwol je een kat? Hoe doe je dit? Worden katten ook gewassen? Hebben alle katten vachtverzorging nodig?

Als we het over kattentrimmen hebben, dan denk je al snel aan de langharige rassen zoals een Perzische kat, een Maine Coon en een Heilige Birmaan. Maar vergeet ook zeker de kortharige rassen niet! Een Britse korthaar en een Europese korthaar kunnen ook een dikke ondervacht hebben en dan is vachtverzorging juist heel belangrijk.

Na mijn eerste cursusdag heb ik genoeg stof om over na te denken en heb ik wat oefeningen meegekregen voor het vasthouden van de katten voor de praktijkdag.

Op donderdag 18 februari was het zover: de praktijkdag. Deze werd gehouden bij de Kattensalon van Sonja van Leeuwen in Beemte-Broekland. Voordat ik naar de Kattensalon ga, rijd ik eerst naar Apeldoorn om een hele lieve Pers van 19 jaar op te halen. Zij heet Romy en is vandaag mijn oefenkat.

Er zijn nog 6 cursisten ook zij hebben een kat mee genomen. Sonja en de andere kattentrimster Daniëlle hebben katten geregeld die een trimbeurt nodig hebben en waar wij op mogen oefenen. Alle katten krijgen hun eigen bench met benodigheden.

Voordat wij beginnen, demonstreert Daniëlle het kattentrimmen. Ze begint met een kat die geschoren gaat worden. Ze laat precies zien hoe je begint: Allereerst nagels knippen!
Tijdens trimbeurt blijf je op de lichaamstaal van de kat letten, hoe houd je hem vast en hoe scheer je hem. Op deze manier laat ze precies zien hoe je te werk gaat.

En nu is het onze beurt. We worden in 2 groepen verdeeld. Iedere groep heeft zijn eigen ruimte en dat werkt heel prettig voor ons en de katten. Op deze manier gaan we onder leiding van een trimster de katten scheren.

En mijn oefenkat, de lieve Pers Romy, blijkt een echte lieverd te zijn. Wat doet ze het goed! Ze laat alles heel goed toe en ik moet zeggen dat de trimbeurt heel goed verloopt. Ik ben dan zelf ook heel erg tevreden.

Nadat Romy is geschoren. Worden er ook nog demonstraties gegeven voor het plukken/ontwollen van een langharige kat en het ontwollen van een kortharige kat. Ook wij mogen zelf oefenen op de aanwezige katten.

Wat een super leuke dag. Wat heb ik veel geleerd en niet heel onbelangrijk, wat ben ik enthousiast. Laat de katten maar komen die een trimbeurt nodig hebben!

Dus heeft u een lang- of kortharige kat die een trimbeurt kan gebruiken? Een kat die zich ook lekker in zijn vel voelt als zijn haar goed zit? Aarzel dan niet en maak een afspraak bij mij of mijn collega Saskia voor het vachtverzorgingsprogramma!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma