Leren alleen zijn

Vertrouwen tussen baas en pup moet groeien

Veel mensen die een pup nemen maken zich zorgen over de eerste nachten. Enerzijds omdat men natuurlijk graag zelf lekker wil slapen en anderzijds om niet nu al ruzie te krijgen met de buren. Bovendien is een jankende pup ook best wel zielig. Als goede leider mag u best de pup het vertrouwen van uw aanwezigheid geven en hem lekker meenemen naar de slaapkamer. Ook als u later wilt dat hij alleen beneden blijft.

U kunt zich voorstellen dat de eerst dag voor de pup ingrijpend is. Weg van zijn moeder, weg van zijn broertjes en zusjes en weg van de fokker. Er zijn nieuwe roedelgenoten in de vorm van mensen, die de pup volop aandacht geven, knuffelen, roepen, aaien en ermee spelen. U blijft er zelfs bij als u hem zijn eten heeft gegeven. En als hij even alleen heeft geslapen, bent u alweer snel terplekke als hij is wakker geworden. De eerste dag verloopt prima maar dan komt de eerst nacht. De buren zijn ervan op de hoogte gebracht dat het een lange nacht kan worden. U heeft een borstel, een oude doek uit het nest en een wekker in de mand van de pup klaar liggen om zijn moeder te imiteren.

U bent vastberaden en heeft afgesproken de pup te laten piepen. Dat is volgens velen tenslotte de beste manier om hem zo snel mogelijk te wennen aan 's nachts alleen blijven. Vaak begint het feest al na een paar minuten. De pup piept wat en krabt eens tegen de deur. Hij is niet in uw ‘moederfopperij’ gestonken. Na nog een paar minuten begint hij te janken. U denkt al even aan de buren en drukt uw kussen tegen uw oren. U heeft tenslotte afgesproken dat u vol zou houden. De pup voelt zich ook al niet zo prettig. Hij heeft de hele dag genoten van nieuwe roedelgenoten. Het huilen of janken is voor de pup een manier om zijn roedelgenoten bij zich te roepen. Als deze dan niet komen, omdat ze zonodig vol moeten houden, is de eerst deuk in de vertrouwensrelatie tussen de baas en de pup een feit. Veel beter is het om een pup die echt jankt mee te nemen naar de slaapkamer. Een eerste prioriteit is te zorgen voor vertrouwen. De pup moet dit blindelings krijgen van zijn nieuwe roedelgenoten. Stop hem in een grote doos binnen handbereik en op momenten dat hij het even moeilijk heeft kunt u hem lekker kriebelen en op zijn gemak stellen. Voor u en voor de pup veel prettiger. Dit is ook de beste manier als u de pup op termijn helemaal niet in de slaapkamer wilt hebben.

Wen hem de eerste dagen al aan de plaats waar hij later alleen zal moeten blijven. Iedere keer als hij aanstalten maakt om te gaan slapen, pakt u hem op en brengt hem naar zijn plaats. Hier knuffelt u hem in slaap, laat iets lekkers achter en u verlaat de kamer. De pup is alleen. Als hij nu wakker wordt vindt hij het lekkers en gaat er op kluiven. U heeft de pup in de gaten gehouden en komt vrolijk binnen. De pup weet na een paar keer dat u altijd terugkomt als hij even alleen is geweest. Zijn plaats wordt dus een veilige, fijne slaapplaats. Gaat hij na een paar dagen uit zichzelf naar die slaapplaats dan kunt u hem nu ook 's nachts hier alleen laten.

Wij wensen u een goede nachtrust!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma