Abcessen bij knagers

Algemeen

Een abces is een met pus gevulde holte die ontstaat door een ontsteking. Abcessen kunnen over het hele lijf voorkomen, zowel uitwendig als inwendig. De oorzaak van de ontsteking kan een bacterie van buitenaf of vreemd materiaal in het lichaam zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een splinter diep in het weefsel.
Konijnen en knaagdieren zijn gevoelig voor abcessen en deze zijn lastiger te behandelen dan bij andere dieren. Dit heeft 3 oorzaken:

  1. De pus bij knagers is extreem dik. Bij mensen en veel dieren is pus vloeibaar, waardoor na het openen van een abces de troep eruit loopt. Bij knagers is de pus net tandpasta.
  2. Abcessen bij knagers hebben een hele dikke wand en vaak ook meerdere holtes van binnen. Dit maakt het legen en goed schoonmaken moeilijker. Er is een langere en grondigere behandeling nodig.
  3. Veel abcessen bij knagers ontstaan door een gebitsprobleem en zitten aan de kaak vast. Dit is een lastig en gevoelig gebied.

Talgklierabces

Oudere cavia's ontwikkelen vaak talgklierbulten op hun romp. Deze kunnen open springen, gaan infecteren en ontsteken. Een geïnfecteerde wond is een pijnlijke en levensbedreigende situatie voor een cavia. Daarnaast kunnen ze erg groot worden, zodat ze in de weg gaan zitten en de cavia er last van heeft.

Kaakabces

Een kaakabces vraagt om heel andere aanpak. Hierbij is het zeer belangrijk om niet alleen het abces te openen, schoon te maken en antibiotica te starten, maar ook om de oorzaak van het abces op te sporen en te behandelen!
Onder narcose wordt er een röntgenfoto van het gebit gemaakt. Meestal zijn doorgroeiende wortels van kiezen de oorzaak van het abces. De afwijkende kies (of kiezen) dient getrokken te worden. Dit is zeker geen makkelijke klus en lukt niet altijd. Het abces moet zeer grondig worden schoongemaakt. Het is belangrijk dat het abces open blijft, zodat er lucht bij kan en er zalf in kan worden aangebracht. Het dier krijgt antibiotica en pijnstillers. Het vergt een gemotiveerde eigenaar om een kaakabces te behandelen. De nazorg kan weken duren.
Het is niet altijd mogelijk om te voorkomen dat een kaakabces ontstaat. Wat heel belangrijk is, is goede voeding. U kunt daar meer over lezen bij de kopjes 'voeding' en 'gebitsproblemen'.

Behandeling

Voor alle knagers geldt: indien mogelijk, is de beste behandeling om een abces chirurgisch in het geheel te laten verwijderen. Als geheel verwijderen niet mogelijk is, dan wordt het abces op een speciale manier opengemaakt en gehecht. De behandeling met alleen medicatie heeft vaak weinig effect.

Zorg dat u bij een kaakabces een kundige dierenarts bezoekt! Veel dierenartsen denken dat even opensnijden en een week antibiotica wel voldoende is. Onze dierenartsen Christel Baltus, Ignas Hattink en Barbara Bontekoning hebben daar inmiddels veel nascholingen voor gevolgd en goede ervaring met het behandelen van deze abcessen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma