De Saen 075 - 617 39 11
Saendelft 088 - 343 73 43
Westerwatering 075 - 616 07 61

Fretten

Met 'Levenslang Vaccineren' bent u voordeliger uit

Fretten

Met 'Levenslang Vaccineren' bent u voordeliger uit

Fretten zijn bijzondere huisdieren. Ze zijn erg nieuwsgierig en eigenwijs, ze laten zich niet commanderen en kunnen nog eigenzinniger zijn dan katten. Fretten stellen hun specifieke eisen aan hun huisvesting, voeding en verzorging. Daarnaast zijn er ook medische voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden. Vaccinaties zijn bijvoorbeeld heel belangrijk om hondenziekte te voorkomen. Bij hun vaccinatie krijgen fretten bij de PlusDierenKlinieken ook meteen een volledige checkup. Wilt u goedkoper uit zijn, dan bieden wij ook voor fretten het 'levenslang vaccineren'. Om meerdere redenen is het aan te raden om fretten te castreren of steriliseren. Niet alleen om voortplanting te voorkomen of vervelend gedrag tegen te gaan, maar het heeft ook zeer grote medische voordelen.

Mocht uw fret desondanks toch nog ziek worden, kunnen we u en uw fret met onze ruime openingstijden vaak snel helpen. Mocht er verder onderzoek nodig zijn, kunnen we dat vaak meteen, dezelfde dag of anders op korte termijn realiseren. Denk daarbij aan urine-, ontlastings- en bloedonderzoek, röntgenfoto's, echo van de buik of het hart en onderzoek van biopten.

Kortom, ook voor uw fret bent u bij PlusDierenKlinieken aan het juiste adres.

  • Castratie/sterilisatie van de fret
  • Levenslang vaccineren

Castratie/sterilisatie van de fret

Fretten zijn leuke huisdieren. Maar om ze goed te kunnen houden is sterilisatie en castratie vaak noodzakelijk.

Castratie ram

Een niet-gecastreerd mannetje zal een zeer sterke muscusgeur verspreiden. Daarnaast is een gecastreerde ram doorgaans veel liever. Een ongecastreerd mannetje is erg territoriaal en is dus meestal niet met andere fretten te houden.

Voorheen werden fretten operatief gecastreerd. Dit vergroot echter de kans op het ontstaan van tumoren van de bijnier. Uit onderzoeken is gebleken dat het beter is een ram chemisch te castreren door middel van een implantaat (Suprelorin). Dit lijkt op een chip en wordt (bij een dier dat wakker is) met een naald onder de huid ingebracht. Gedurende twee jaar heeft het hetzelfde effect als een operatie, maar niet de vergrote kans op bijniertumoren. Het implantaat lost langzaam op en moet iedere twee jaar herhaald worden. Er bestaat ook een zwaarder implantaat dat drie tot vier jaar werkt. Het beste tijdstip om het implantaat te plaatsen is in januari (of eerder als de fret al puberaal gedrag vertoont).

Sterilisatie moer

Een intact vrouwtje wordt loops in het voorjaar van haar leven (dus dan is ze vier tot tien maanden oud). Het bronstseizoen loopt van maart t/m september. Als het moertje niet gedekt wordt, dan is ze zes maanden lang continu loops. Het vrouwelijk hormoon, dat hierbij geproduceerd wordt, onderdrukt het beenmerg (beenmergdepressie), waardoor de fret erg ziek kan worden en zelfs sterven. Dit is de reden waarom we adviseren om iedere fret jong te laten steriliseren. Daarnaast zijn gesteriliseerde moertjes vaak minder territoriaal en socialer naar soortgenoten.

Voorheen werden fretten operatief gesteriliseerd. Dit vergroot echter de kans op het ontstaan van bijniertumoren. Uit onderzoeken is gebleken dat het beter is een moer chemisch te steriliseren door middel van een implantaat (Suprelorin). Dit lijkt op een chip en wordt (bij een dier dat wakker is) met een naald onder de huid ingebracht. Gedurende twee jaar heeft het hetzelfde effect als een operatie, maar niet de vergrote kans op bijniertumoren. Het implantaat lost langzaam op en moet iedere twee jaar herhaald worden. Er bestaat ook een zwaarder implantaat dat drie tot vier jaar werkt.  Het beste tijdstip om het implantaat te plaatsen is vóór de bronst, dus van oktober tot januari. Sommige vrouwtjes worden na het plaatsen kort (een week) loops. Als het implantaat later in het seizoen wordt geplaatst, of zelfs tijdens de loopsheid is er een kans op schijndracht. Deze schijndracht is echter wel goed met medicijnen te behandelen.

Levenslang vaccineren

Niet meer ieder jaar voor de gezondheidscontrole en de inenting betalen? Dat kan! Bij ons is dit mogelijk op alle drie de vestigingen. U betaalt voor een fret een eenmalig bedrag (zie onderaan voor de tarieven) en wij controleren en vaccineren uw fret zijn/haar hele verdere leven ieder jaar! U kunt zoals gebruikelijk een afspraak maken op het tijdstip dat u uitkomt bij uw eigen vaste dierenarts binnen ons team. U krijgt elk jaar een oproep ter herinnering voor de gezondheidscontrole en vaccinatie van uw fret. Oftewel u krijgt dezelfde uitgebreide service die u al van ons gewend bent. Voor deelname aan het levenslang vaccineren, zie de voorwaarden hieronder.

Voorwaarden deelname levenslang vaccineren

  • Deelname fret vanaf elke leeftijd.
  • Uw fret moet gechipt zijn. Indien hij/zij bij deelname levenslang vaccineren nog niet gechipt is, dan chippen en registreren wij uw fret bij het eerstvolgende consult of u kunt er een aparte afspraak voor maken. De kosten zijn hiervan zijn inbegrepen in de eenmalige deelnamesom.
  • Alle extra handelingen naast het algemeen lichamelijk onderzoek worden in rekening gebracht.
  • Indien uw fret binnen één jaar na de eerste vaccinatie via het levenslang vaccineren overlijdt, dan krijgt u van ons 75% van de deelnamesom retour in de vorm van tegoedbonnen (geldigheid twee jaar).
  • Bij onredelijk gedrag (agressie, schelden, onterechte beschuldigingen (ook op social media)) wordt deelname stopgezet, zonder recht op vergoeding.