Vuurwerkangst bij de hond - Wat kunt u zelf doen?

Niets doen?

Als uw hond alleen bang is tijdens vuurwerk en hijgerig in z'n mand ligt of onder de tafel of trap kruipt, kunt u overwegen om niets te doen. Het is voor de hond niet erg om één keer per jaar even bang te zijn. Het gedrag moet alleen niet verergeren. Onrustig door de kamer rennen, constant bij de baas willen zijn en dagen voor Oud & Nieuw niet meer naar buiten willen zijn goede redenen om wél iets te doen. Ook als de angst voor andere harde geluiden zoals onweer, een brommer, motor of een boek dat valt toeneemt, is het beter in te grijpen. De beste manier om uw hond van zijn angst af te helpen is TRAINING. Dit vergt tijd en moeite van de eigenaar maar uw hond heeft hier de rest van zijn/haar leven wat aan!

Vuurwerk-CD

De eenvoudigste en beste vorm van gedragstherapie is trainen met behulp van de vuurwerk-cd van Tinley. Zo kunt u uw hond laten wennen aan vuurwerk- en andere geluiden. Dit kan gecombineerd worden met een speciale voeding tegen stress (Royal Canin Calm) of met medicatie die de angst verlaagd én waardoor de hond makkelijker leert (zie hieronder). Er moet wel op tijd mee begonnen worden! Het liefst al in september, in ieder geval vóór december, want een leerproces heeft pas resultaat als het vaak herhaald wordt. De cd is bij ons te koop. Dus goed voornemen voor komend jaar: vuurwerktraining al in de zomer!

Medicatie

De tabletten die voorheen door dierenartsen werden meegegeven (met als werkzame stof acepromazine) zorgden ervoor dat de hond heel suf werd. Helaas werd de gevoeligheid voor geluid door deze medicijnen vergroot. De hond was echter te suf om te kunnen reageren waardoor de angst juist erger werd. Bij veel honden zag je dat ze steeds heftiger gingen reageren op knallen van vuurwerk en later ook op andere harde geluiden zoals onweer, motoren, een vallend boek, enzovoort. Een ander nadeel van deze kalmeringsmiddelen was dat het effect ervan onvoorspelbaar was. Het kon te weinig helpen, een te diepe slaap veroorzaken of veel te lang werken.
Sommige middelen mogen niet worden gegeven aan dieren die last hebben van leverproblemen, hartfalen of epilepsie. Als laatste hebben alle medicijnen bijwerkingen. Dit zijn allemaal redenen om zeer terughoudend te zijn hiermee. Mocht u dit toch willen of als het te laat is om uw hond nog te trainen dan geven wij andere medicijnen dan voorheen. Uw dier wordt dan niet suf  én ze hebben minder bijwerkingen hebben.

Mogelijkheden voor medicatie:

  • Zylkène is een natuurlijk product dat helpt bij diverse vormen van stress. U begint hier het best een maand van tevoren mee. Als u een paar dagen van tevoren begint is het effect er wel, maar kleiner. Het zijn capsules met poeder die u kunt openbreken en mengen met wat lekkers.
  • Adaptyl is ook een middel op natuurlijke basis dat helpt de hond te ontspannen en stress beter te controleren. Kan een dag van tevoren gegeven worden.
  • Alprazolam: een angstremmend geneesmiddel dat ook bij mensen met angststoornissen wordt gebruikt. Het mag maximaal 3 dagen achter elkaar gegeven worden, maximaal 3x per dag. Uw hond wordt hier nauwelijks suf van.

Voeding

Royal Canin heeft een volledige voeding (Calmdieet) waar ingrediënten in zitten die stressverlagend werken. Voor een optimaal resultaat moet hier een maand voor het vuurwerk mee gestart worden. Dit moet gegeven worden in plaats van de normale voeding van uw hond. Voor meer informatie kunt u terecht bij een van onze medewerkers.

Tips:

  • Laat uw hond niet vlak voor de jaarwisseling uit maar een paar uur voordat het vuurwerk begint.
  • Houd uw hond ook een paar dagen van tevoren aan de lijn om wegrennen te voorkomen als de hond schrikt.
  • Als uw hond graag ergens wegkruipt, creëer dan een veilige ruimte waar hij zich kan verstoppen. Laat hem ook zijn gang gaan en probeer hem niet bij u te houden.
  • Doe de gordijnen dicht en zet de radio aan om geluid en licht van vuurwerk zo veel mogelijk te vermijden.
De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl