Vragen over vaccineren bij de hond

Waarom vaccineren we eigenlijk?

  1. Voor een lang en gezond leven van ons dier.
  2. Tegenwoordig worden er geregeld geïmporteerde dieren verkocht, daardoor komen ziektes zoals parvo en hondenziekte weer vaker voor.
  3. De jaarlijkse vaccinatie is vooral ook een jaarlijkse gezondheidscontrole. Het is immers belangrijk om uw dier goed na te laten kijken. Sommige problemen zal u zelf snel opmerken, maar daarnaast is een controle van het gebit, de buikorganen en hart ook erg belangrijk. Dus ook als u niet wilt vaccineren, raden we om langs te komen voor een jaarlijkse gezondheidscontrole.

"Mijn hond is al zo oud, die laat ik niet meer inenten....."

Juist bij oudere dieren is het inenten extra belangrijk. Oudere dieren krijgen over het algemeen een verminderde weerstand, dus zijn sneller bevattelijk voor ziektes, en kan de infectie hardnekkiger aanslaan.
Voor sommige ziekten kan uw hond een goede afweer hebben opgebouwd in de loop der jaren, we raden aan om dat te controleren middels een "vaccicheck"

"Waarom moet ik mijn hond een week voor de inenting ontwormen?"

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat de inenting beter aanslaat als het dier wormvrij is, en aangezien je een wormbesmetting niet altijd kan constateren in de ontlasting, raden wij aan uw dier een week voor de enting te ontwormen. Het is ons advies om uw huisdier 4x per jaar te ontwormen, niet alleen voor de gezondheid van uw huisdier maar ook voor de volksgezondheid, met name kleine kinderen.

"Ik heb mijn dieren nooit laten inenten, en ze zijn nog nooit ziek geweest."

Dan heeft u veel geluk gehad! Dit komt ook mede doordat de meeste mensen hun dieren wel laten vaccineren, waardoor de infectiedruk laag blijft. Maar voor de gezondheid van uw dier is het beter een ziekte te voorkomen d.m.v. vaccinatie, dan ziekte te bestrijden. Het zijn vaak hardnekkige, besmettelijke (soms ook voor mensen!) en meestal dodelijke virusinfecties. Daarnaast is het belangrijk dat uw dier regelmatig goed wordt nagekeken. U laat uw gebit en auto toch ook regelmatig controleren?

Een hond heeft wel zijn basis-entingen gehad maar is daarna een paar jaar overgeslagen

Indien een hond 2 jaar of meer de inenting heeft overgeslagen, dan wordt de hond met de grote cocktail  en/of leptospirose ingeënt. 3 Weken later krijgt de hond de booster inenting. Daarna kunt u de jaarlijkse vaccinaties weer gewoon oppakken. Is uw dier minder dan 2 jaar geleden voor het laatst ingeënt, dan pakken we het gewoon weer op, maar dan is uw dier in de tussenliggende tijd niet goed beschermd geweest.

 


Privacy statement