alt=

Urine opvangen bij de kat

Bij de meeste urine-onderzoeken is het van belang dat de urine vers en schoon is, dus vrij van (omgevings-)bacteriën, kattenbakkorrels, stof en andere verontreiniging. De beste manier om deze schone en verse urine te verkrijgen, is door middel van “cystocentese”. De dierenarts prikt met een dunne naald direct in de blaas om de urine te verkrijgen. Dit klinkt pijnlijk, maar katten reageren hier in het algemeen niet op en de ingreep kan dus zonder narcose gedaan worden. Urine die op deze manier verkregen is, kan indien noodzakelijk, gekweekt worden op bacteriën. Om ervoor te zorgen dat de blaas van uw kat goed gevuld is, is het verstandig de kattenbak 2 uur voor de afspraak weg te halen en uw kat mag in deze periode niet naar buiten.

In de meeste gevallen is slechts 1-2 ml urine nodig voor het onderzoek. In geval van een blaasontsteking produceert de kat slechts enkele druppels urine per keer en zal er na enige tijd (1-2 uur) waarschijnlijk toch voldoende urine in de blaas verzameld zijn.

In sommige situaties kan de urine (in overleg met de dierenarts) thuis opgevangen worden.
De urine die u thuis opvangt, is dus niet steriel en daarmee ongeschikt voor een bacterie-onderzoek (kweek). Het is wel de minst stressvolle methode. U kunt de urine afgeven bij de assistente aan de balie en u wordt indien mogelijk dezelfde dag nog gebeld met de uitslag van de urine.

Let op: Als u thuis zelf urine opvangt dan mag de urine niet ouder zijn dan 2 uur om te kunnen onderzoeken. Indien de urine ouder is, dan is de kans groot dat de uitslag onbetrouwbaar is. Dit komt doordat de urinewaardes in de tussentijd veranderd zijn. Breng opgevangen urine dus altijd direct naar de kliniek.

Tip: Indien u meerdere katten in huis heeft, is het handig de kat waarvan de urine opgevangen moet worden, in een aparte ruimte op te sluiten (bijv. de badkamer of een slaapkamer) totdat uw kat geplast heeft.

Urine thuis opvangen kan op 4 manieren:

 • Op een schone kattenbak zonder korrels
  Maak de kattenbak helemaal leeg zodat er ook geen 'gruis' meer van de kattenbakkorrels achter blijft. Maak de bak schoon met heet water en maak deze goed droog. Controleer de kattenbak regelmatig (ieder uur) of er geplast is. De urine kunt u opzuigen in een spuit of een pipet die verkrijgbaar is bij ons op de kliniek.
 • Plastic kattenbakkorrels “Katkor®
  Katkor® (verkrijgbaar bij onze klinieken) zijn plastic, niet absorberende kattenbakkorrels. Maak de kattenbak schoon, spoel hem af met heet water en maak hem vervolgens goed droog. U kunt de kattenbak nu vullen met de Katkor® kattenbakkorrels. Controleer regelmatig (ieder uur) de kattenbak of er geplast is. Nadat de kat heeft geplast kunt u met de bijgeleverde pipet de urine opzuigen en in de urinebuis doen. De Katkor® kan na gebruik afgespoeld worden met water en worden hergebruikt.
 • Zelf opvangen met een bakje
  Blijf zelf rustig en geduldig en observeer het plasgedrag van uw kat. Gebruik hierbij een schoon en droog opvangbakje of een iets grotere lepel (opscheplepel). Zodra de kat begint te plassen schuift u langzaam (niet te snel, want dan schrikt de kat!) een schaaltje, bakje of lepel onder de kat. Doe de urine in een potje (verkrijgbaar bij onze klinieken) en lever deze bij de balie in.
 • Zand kattenbakvulling “Medicat®
  Medicat® (verkrijgbaar bij onze klinieken) is een niet absorberend zand. De urine blijft er dus als druppels bovenop liggen. Medicat is vooral aan te raden voor katten die gewend zijn om normaal buiten te plassen en een voorkeur hebben voor zand of aarde als ondergrond. Maak de kattenbak schoon, spoel hem af met heet water en maak hem vervolgens goed droog. U kunt de kattenbak nu vullen met Medicat. Controleer regelmatig (ieder uur) de kattenbak of er geplast is. Nadat de kat heeft geplast kunt u met bijgeleverd pipet de urine opzuigen en in de urinebuis doen.
De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement