Röntgenfoto's

Bij de PlusDierenklinieken maken we sinds 2012 gebruik van digitale röntgen!

Met behulp van digitale röntgen en de hogere kwaliteit hiervan, kunnen wij nu ook officiële HD/ED foto's maken!

Röntgen

Met behulp van röntgenstralen kunnen we een foto maken van het inwendige van uw huisdier. Met name afwijkingen in het skelet zijn goed met een röntgenfoto zichtbaar te maken. Daarnaast kunnen ook de buikorganen, de longen en het hart op een foto beoordeeld worden. Omdat de foto een platte weerspiegeling is van het dier, moeten er altijd 2 en soms meerdere foto's gemaakt worden om een betere indruk van de afwijking te krijgen.

Röntgenstraling

Voor het maken van een foto zijn röntgenstralen nodig, deze kunnen gevaarlijk zijn. Echter voor het maken van een of meerdere foto's van uw huisdier gebruiken we maar een zeer beperkte hoeveelheid van die stralen. En die hoeveelheid ligt altijd onder de stralingsdosisgrens. Vandaar dat dit onderzoek niet gevaarlijk is voor uw huisdier. Voor onze medewerkers kunnen de stralen gevaarlijker zijn, omdat zij vele foto's per jaar maken. Het is voor hen belangrijk om er zo min mogelijk mee in aanraking te komen.

Hoe gaat het maken van röntgenfoto's in zijn werk?

In verband met röntgenstraling zullen er, bij het maken van een foto, zo weinig mogelijk personen in de röntgenkamer aanwezig zijn. Dit zijn de dierenarts en assistente. Zij dragen speciale loodschorten en -handschoenen en een kraagje ter bescherming van de schildklier. Daarnaast dragen de dierenartsen en assistenten een badge, waarop de hoeveelheid straling wordt gemeten waaraan we zijn blootgesteld tijdens het nemen van een röntgenfoto. U als eigenaar zal dan ook veelal niet aanwezig zijn bij het maken van de röntgenfoto. Voor meer uitgebreide foto's kan het dan ook zijn dat uw dier voor 1 ochtendje opgenomen wordt op onze kliniek.

Moet mijn dier onder narcose voor röntgenfoto's?

In de meeste gevallen gebeurt het röntgenonderzoek zonder sedatie/narcose. In sommige gevallen moet het dier in een positie gehouden worden die oncomfortabel is voor het dier, of het dier is wat nerveus en ligt het daardoor niet voldoende stil voor een foto. Voor deze gevallen is een sedatie (lichte narcose) noodzakelijk om het dier in de juiste positie voor de foto te kunnen leggen en houden. Zo kan de foto in een keer goed gemaakt worden.

Contrastmiddel

Het is mogelijk dat een normale röntgenfoto niet voldoende informatie over het probleem geeft. Dan moeten we gebruik maken van een contrast middel, wat andere structuren zichtbaar kan maken. Dit kan een speciaal contrastmiddel zijn, zoals bij ruggemergfoto's. Maar ook gewone lucht kunnen we als contrastmiddel gebruiken. Dit gebruiken we bijvoorbeeld bij onderzoek van het maagdarmkanaal of de blaas.

Officiële HD/ED foto's

Heupdysplasie en elleboogdysplasie zijn veel voorkomende aandoeningen bij veel hondenrassen. Hierbij is er sprake van een afwijking in de heup of elleboog, die voor problemen kunnen zorgen bij de beweging van de poten. Deze afwijking is erfelijk, dat wil zeggen dat als een van de ouders dysplasie heeft, hij dit kan doorgeven aan de pup. Vandaar dat de meeste rashonden door middel van röntgenfoto's, gecontroleerd worden op deze aandoening, om zo te voorkomen dat deze aandoening wordt doorgegeven aan de pup.

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement