Patiënt van de maand februari

Dat p(l)ast niet!

Lieve Amerikaanse bulldog Lola had plotseling een groot probleem: ze moest plassen maar dat ging niet meer, geen druppel kwam er meer uit.  Zoals je begrijpt voelde Lola zich helemaal niet happy. Al snel bleek dat er een steentje vast zat in haar plasbuis. Met een katheter werd deze teruggespoeld naar de blaas. Op de röntgenfoto bleek dat dat niet het enige probleem was: haar hele blaas zat bomvol stenen! Het leek wel een grote knikkerzak. Doordat ze niet kon plassen hadden haar nieren ook een klap gehad. Dus Lola werd opgenomen met een katheter zodat ze zeker weten kon plassen en door haar heel veel vocht toe te dienen, werden de nieren geholpen om weer beter te gaan werken.
De volgende dag was ze al een stukje opgeknapt en hebben we middels een operatie de stenen verwijderd uit haar blaas. Dat was nog een hele klus! De stenen bleven maar komen en haar hele blaas was gevuld met grind.
Een paar uur na de operatie was Lola al weer in de benen. Grappig was dat ze, ondanks de net doorgemaakte operatie, meteen een stuk blijer was. Wat een opluchting zal het zijn geweest

Zo'n verstopping van de plasbuis zien we regelmatig bij katers en soms bij reuen. Doordat de plasbuis van een teef veel wijder en korter is, is het een veel zeldzamere aandoening bij poezen en teven. Waarschijnlijk heeft Lola al een hele tijd, ongemerkt, veel kleine steentjes uitgeplast. Alleen de grote konden echt niet passeren.

Enkele stenen worden opgestuurd om te bepalen wat voor soort stenen het zijn. Op grond daarvan kunnen we Lola op een dieet zetten zodat dit hopelijk niet meer terugkomt.
Waarschijnlijk gaat het hier om uraatstenen. Bij de Dalmatiër en Engelse Bulldog komen deze stenen het meeste voor door een erfelijk aandoening. In Engeland wordt hier al standaard DNA-onderzoek op gedaan bij de Engelse Bulldog met stamboom,  voordat er mee gefokt mag worden.

Door dierenarts Christel Baltus.

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement