Jop met de gebroken poot

Jop heeft met zijn achterpoot klem gezeten.

Om zich te bevrijden heeft Jop zo hard moeten trekken dat zijn achterpoot op vier plaatsen gebroken was(zie foto 1). Hij heeft zelfs zo hard getrokken dat de huid en de spieren van de poot kapot zijn gegaan en de botten bloot kwamen te liggen.

Bij aankomst op onze praktijk werd meteen een aangepaste pijnbehandeling gestart. Er werden antibiotica ingezet om de grote kans op infectie te verminderen en na het maken van een röntgenfoto werd een behandeling voorgesteld.     
Wegens de grote beschadiging rondom de botten kon men deze beter behandelen met een zogenaamde “externe fixatie”: de breuken werden hersteld met metalen pinnen. Deze pinnen werden vastgezet buiten het lichaam om(zie foto 2). Zodoende kon men de breuken herstellen zonder deze of het gezonde omliggende weefsel te moeten insnijden. Dit gaf het weefsel en de botten de beste kans om, zonder infectie, te genezen.

De operatie verliep zonder problemen en Jop kon snel weer rondhuppelen. Je ziet op de foto(bovenstaande foto) dat Jop goed op de poot steunt en dat de “wax” waarmee de pinnen vastgemaakt zijn een grote letter J (van Jop) vormen: als het ware een juweeltje rond de vingers/tenen van Jop…. Meer dan tien weken lang heeft Jop rondgehuppeld met dit “juweeltje” aan zijn poot. Tot groot ongenoegen van Jop mocht hij niet wild spelen en niet naar buiten, naar de oncontroleerbare buitenwereld, gaan. Verder mocht Jop alles doen en de poot herstelde vlot. Toen na deze periode de nieuwe röntgenfoto’s aantoonden dat alles hersteld was, is het hele metalen juweeltje verwijderd en was de “ziekteperiode“ van Jop achter de rug…

Jop en de poot leefden, hopelijk, nog lang en gelukkig!

Foto 1: de breuk                                                                               Foto 2: De externe fixatie

 Door dierenarts Boris Serck

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement