Onzindelijkheid bij de kat

Onzindelijkheid bij katten komt veel voor en kent vele oorzaken. Belangrijk is om eerst door de dierenarts te laten uitsluiten of er een medische oorzaak ten grondslag ligt. Medische oorzaken kunnen zijn: blaasontsteking, nierproblemen, suikerziekte, overmatig werkende schildklier, maar ook rug- of gewrichtspijn waardoor de kattenbak gemeden wordt. Ook kan een verkeerd “kattenbak-management” de oorzaak voor het in huis poepen of plassen (zelfs als deze niet dagelijks of nauwelijks gebruikt wordt door de kat).

Normaal kattengedrag

Katten zijn van nature erg schone dieren, die het liefst elke keer een nieuwe plek opzoeken om hun behoefte te doen. Binnen hun eigen leefgebied verbergen katten hun urine of ontlasting (begraven). Als ze dat niet doen, hebben ze daar een reden voor, namelijk andere katten attent maken op hun aanwezigheid. Sproeien en markeren met urine en ontlasting is dus een middel voor een kat om te communiceren naar andere katten. Katten gebruiken namelijk geuren om boodschappen door te geven aan andere katten, geeft de andere kat o.a. informatie over:

 • Wie er gemarkeerd heeft
 • Wanneer er gemarkeerd is
 • Het geslacht, emotionele en hormonale status van de kat die gemarkeerd heeft
 • Waar de grenzen van het territorium liggen

Markeren gebeurt niet alleen met urine en ontlasting maar ook door middel van krabben aan schuttingen e.d. Daarnaast geven katten geuren (feromonen) af door middel van kopjes te geven tegen objecten.

Oorzaken van onzindelijkheid

Onzindelijkheid kan door diverse oorzaken ontstaan:

 • Pijn bij plassen en/of poepen op de kattenbak
  Door urinewegproblemen (stenen, gruis, ontsteking) of gewrichtspijnen (artrose, spondylose) kan de kat pijn ervaren bij het naar de bak gaan of redt de kat het niet meer om naar de kattenbak te gaan. Door een lichamelijk onderzoek bij de dierenarts en urineonderzoek kunnen lichamelijke oorzaken achterhaald worden.
 • Aandoeningen waardoor de kat meer gaat drinken, en daardoor veel meer of vaker moet plassen: nierproblemen, suikerziekte, leveraandoeningen, een te snel werkende schildklier. Door onderzoek van de urine kan de dierenarts hier aanwijzingen voor vinden.
 • De kattenbak is niet schoon genoeg
  Het verschonen van een kattenbak is voor veel eigenaren niet de leukste klus, maar wel de belangrijkste voor de kat zelf! Vergeet niet dat katten veel beter kunnen ruiken dan mensen en de geur van de kattenbak al snel onaanvaardbaar voor ze is. Dagelijks uitscheppen van de ontlasting én urine is noodzakelijk als je één kat hebt, bij twee katten liefst twee maal daags uitscheppen. Kattendeskundigen raden aan om net zoveel kattenbakken als katten in huis te hebben, plus 1 extra. Ververs regelmatig (minimaal 1x per week, afhankelijk van hoe vaak de bak gebruikt wordt) de hele inhoud van de bak en maak de bak schoon met sop. Spoel de bak goed na met water om te voorkomen dat er luchtjes van het reinigingsmiddel achterblijven.
 • De kat vind de plaats van de kattenbak niet fijn
  De kattenbak moet op een plek staan waar de kat makkelijk bij kan en waar hij privacy heeft. Plaats de kattenbak dus niet in een rommelkast, onder de kapstok, op zolder, naast een wasmachine of andere apparaten (de kat kan schrikken als plots apparaten aanslaan) of in een looproute. Als je meerdere kattenbakken hebt, verdeel deze dan over verschillende plekken in huis. Zet ze dus niet naast of tegenover elkaar én niet in de buurt van de eet- en drinkbak.
 • Uiterlijk van de kattenbak
  Sommige katten willen zich graag terugtrekken in de kattenbak en vinden een kap erg fijn, andere katten willen graag om zich heen kijken. Vooral in een huishouden met meerdere katten is een open bak erg fijn voor de kat omdat ze dan de omgeving beter kunnen controleren en voorspellen. Er bestaan ook doorzichtige kappen voor op de kattenbak.
 • Klepje van de kattenbak
  Veel mensen denken dat de klep in de kattenbak geuren tegen houdt, dit is echter niet het geval. Als de kattenbak stinkt dan is hij niet goed schoon. De meeste katten hebben een gruwelijke hekel aan klepjes en bij onzindelijkheid is ook het eerste advies de klep te verwijderen!
  De klep zorgt ervoor dat de vieze geuren langer in de bak blijven hangen waardoor de kat er niet meer op wil.
 • Het kattengrit bevalt de kat niet
  Veel katten geven de voorkeur aan fijn en geurloos kattengrit, al zijn er uitzonderingen. Sommige katten hebben liever aarde of zand in de kattenbak, het ligt dus aan de kat waar de voorkeur naar uit gaat. Grove vullingen zoals houtkorrels voelen vaak grof en onprettig aan waardoor de kat niet meer op de kattenbak wil.
  Bij PlusDierenklinieken verkopen wij kattenbakvulling van Fresh'n easy (een zak van 5 liter voor € 8,95). Deze kattenbakvulling bestaat uit stofvrije en parfumvrije granulaatkorrels, die de urine en urinegeur direct absorberen en insluiten. U hoeft dus niet meer de urineplekken eruit te scheppen maar alleen nog de ontlasting te verwijderen. Deze vulling (zak van 5 liter) gaat ongeveer (voor 1 kat) 1 maand mee en verkleurt op het moment dat u deze moet verversen. Ook ideaal voor als u op vakantie gaat en u het uw oppas gemakkelijker wilt maken.
 • Hoeveelheid kattenbakken
  Als vuistregel wordt gezegd: voor iedere kat één kattenbak + 1 extra. Heb je twee katten, dan zou je volgens deze vuistregel 3 kattenbakken moeten hebben. Soms heeft een kat twee kattenbakken nodig omdat hij niet op dezelfde bak wil plassen en poepen, maar er zijn ook katten die gezamenlijk één bak delen. Om problemen te voorkomen kun je het beste uitgaan van één kattenbak per kat, ook al wordt deze niet vaak gebruikt.
 • De kattenbak is te klein
  In een te kleine kattenbak kan een kat zich er niet goed omdraaien. Vooral oudere katten met gewrichtsproblemen kunnen de kattenbak dan gaan mijden en een andere plek gaan zoeken om hun behoefte te doen. Heeft u een kat met gewrichtsproblemen? Dan is het raadzaam niet alleen een grote bak neer te zetten maar er ook op te letten dat deze een lage instap heeft als hulp bij onzindelijkheid

Als medische oorzaken zijn uitgesloten, en uw „kattenbakmanagement“ is in orde, en de kat blijft problemen houden, kan stress (met name door andere katten) een rol spelen, of is het een gedragsprobleem. Onzindelijkheid en sproeien in huis is te verhelpen, als het lukt om de oorzaak te achterhalen en deze weg te nemen of te behandelen. Naast het aanpakken van de oorzaak is het belangrijk dat de kat het verkeerd geleerde gedrag weer afleert. Onze kattengedragstherapeut Mandy Ewaart kan u hierbij helpen! Zij gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van het gedrag en helpt u de onzindelijkheid van uw kat weer onder controle te krijgen. Bel met onze vestiging Westerwatering via 075-6160761 of stuur een mail t.a.v Mandy Ewaart naar westerwatering@plusdierenklinieken.nl

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement