Nagels knippen bij knagers

Gelukkig zijn er knagers waarbij het nooit gedaan hoeft te worden omdat de nagels, door het lopen op harde ondergrond en het gewicht van het dier, vanzelf afslijten. Bij deze dieren is het alleen belangrijk om af en toe te controleren of het zijnageltje (duim) niet te lang wordt. 
Sommige konijnen en knaagdieren hebben zwarte nagels en de kans op "in het leven" (dus het gevoelige deel) knippen wordt dan groter, omdat je niet goed kunt zien tot waar de nagel afgeknipt kan worden. Wanneer u de kans op in het leven knippen te groot vindt, dan kunt u de nagels ook telkens een stukje afvijlen. Bij de dierenarts(assistente) kunt u altijd een afspraak maken voor nagels knippen.

Te lange nagels kunnen voor een afwijkende stand van de voeten veroorzaken. Ook kunnen ze na lange verwaarlozing doorgroeien (rond groeien) tot in het vlees. Dit is natuurlijk zeer pijnlijk. Als u zelf de nagels van uw knager wil gaan knippen, schaf dan een goede nageltang voor dieren aan. Gebruik altijd een stevige scherpe tang. Als de tang niet scherp genoeg is, drukt deze de nagel teveel samen voordat er daadwerkelijk geknipt wordt. Vergelijk het gevoel alsof u met uw vingers tussen de deur komt. 
Heeft uw dier lichtgekleurde nagels, dan kunt u zien waar het 'leven' zit. Dit is de rode ader die u in de nagel ziet. U kunt ruim daar voor de nagel veilig afknippen.
Heeft uw dier zwarte nagels, dan knipt u het minimale eraf om te voorkomen dat u in het 'leven' knipt, wat zeer pijnlijk is. Houd bij het knippen van de nagels de lijn aan zoals die aangeven staat op de tekening. Gebruik bij twijfel een vijl om een stukje van de nagel af te vijlen. Zorg dat iemand u helpt met vasthouden. Trek niet te hard aan de pootjes als uw dier zich verzet want knaagdieren hebben een kwetsbaar skelet en u kunt zo een poot of teen breken!

Mocht u onverhoopt toch het bloedvat raken dan moet deze zo snel mogelijk gedicht worden. Hiervoor kunt u druk uitoefenen met een schone doek, een ijsblokje of aluin gebruiken. Ook wat maïzena kan gebruikt worden.

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement