Melkkliertumoren bij de rat

Één van de meest voorkomende problemen bij ratten zijn bulten. Heel vaak zijn dit bulten op de buik of borst en dat blijken dan melkkliertumoren te zijn. Gelukkig zijn 90% van deze tumoren goedaardig (fibro-adenoma), dat wil zeggen dat ze niet uitzaaien. De grootste problemen ontstaan meestal doordat de bulten heel groot kunnen worden (soms wel 10 cm). De dieren kunnen er minder goed door bewegen, ze slepen er mee over de grond zodat er wonden ontstaan en het kost heel veel energie waardoor ze sterk vermageren. Dus ook al zijn de tumoren goedaardig, ze krijgen er toch wel problemen van.
Melkkliertumoren kunnen bij ratten overal ontstaan waar melkklierweefsel zit en dat is vrij uitgebreid bij een rat. De rug is zo ongeveer de enige plek waar geen melkklierweefsel zit. Meestal ontstaan ze als de rat meer dan 1 jaar oud is. Ze voelen dan aan als zachte knobbels en zijn nooit pijnlijk. Sommige tumoren groeien heel langzaam, andere groeien heel snel en kunnen dus heel groot worden.
Soms wordt er wel eens het gebruik van medicatie aangeraden, maar dit heeft eigenlijk bijna altijd een teleurstellend effect.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat we de tumoren kunnen voorkomen. Door de vrouwtjesratten op jonge leeftijd te steriliseren, wordt de kans op deze tumoren aanzienlijk verkleind. Deze operatie kunnen we doen vanaf 4 maanden leeftijd. We maken dan kleine sneetjes in de flank, zodat we niet aan de tere darmen hoeven te komen. Meestal knappen ze hier dan ook vlot weer van op. Door deze operatie uit te voeren, kunnen we de levensduur van de rat behoorlijk verlengen.
Op dit moment is er geen andere behandeling bekend dan een operatie. Door de dieren een goede pijnstilling en een lichte narcose te geven, kunnen we de bulten dan goed verwijderen. We hebben goede ervaring met deze operatie bij de PlusDierenklinieken. Helaas is het dan wel zo dat de bulten vaak terugkomen op andere plaatsen. Er zijn aanwijzingen dat het verwijderen van de tumor samen met een sterilisatie ook op latere leeftijd de vorming van nieuwe tumoren kan voorkomen.

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement