Gedragsproblemen van het konijn

Konijnen vertonen natuurlijk gedrag, zoals graven en knagen. Natuurlijk gedrag van konijnen kan soms ongewenst zijn voor de eigenaar.

Konijnen die binnenshuis worden gehouden, gaan soms in plantenbakken graven of aan snoeren knagen. Het advies is om snoeren zo goed mogelijk uit het zicht te houden. U kunt uw konijn alternatieven aanbieden, zoals een voederbal of een knaagtunnel.  Wanneer uw konijn erg graag graaft, geef hem dan een bak met aarde, zodat hij zich daarin uit kan leven.

Konijnen wassen zichzelf en elkaar erg graag. Dit doen ze voor de verzorging van de vacht, maar ook om stress te verminderen. Wanneer uw konijn niet lekker in zijn vel zit of veel stress heeft kan dit gedrag verergeren. Dit wordt overmatig vachtverzorging genoemd. Geef uw konijn meer ruimte, meer hooi of wissel af met speelgoed (dit voorkomt verveling) en laat hem castreren (hormonaal gedrag kan stressvol zijn).

Sommige konijnen zijn binnen niet helemaal zindelijk te krijgen. Dit kan verschillende redenen hebben. Ze kunnen onzindelijk zijn omdat ze hun territorium afbakenen. Dit is natuurlijk hormonaal gedrag. Het kan helpen om uw konijn te laten castreren. Ook kan onzindelijkheid voorkomen wanneer uw konijn stress heeft. Hierbij is het advies om hem afleiding te geven met speeltjes en indien mogelijk een soortgenoot erbij te plaatsen. Ook kan het een medische oorzaak hebben, zoals een blaasontsteking. Uw dierenarts kan de urine onderzoeken.

Helaas komt agressie ook voor bij konijnen. Zowel bij binnen als buiten gehuisveste konijnen. Er zijn meerdere oorzaken voor agressie bij konijnen:

  1. Territoriale agressie wordt vertoond wanneer uw konijn zijn territorium wil verdedigen en indringers wil verjagen. Dit gedrag kan voorkomen bij rammen (mannetjeskonijn) en voedsters (vrouwtjeskonijn). Wanneer uw konijn zijn territorium verdedigt, is het verstandig om niet onverwachts uw hand in het hok te steken. Hij kan uw hand als een indringer zien en daardoor kan hij bijten. Het beste is om de ruimte te vergroten en de voeding op een andere plek in dezelfde ruimte aan te bieden. Laat uw konijn zelf naar u toe komen. Dit gedrag verdwijnt meestal na castratie bij zowel de rammen als de voedsters.
  2. Angst-agressie komt vaak voor bij konijnen die niet gesocialiseerd zijn. Het konijn leert door middel van agressie de omgeving te beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer u uw konijn oppakt en hij vervolgens in uw arm bijt. Als reactie zet u hem snel neer en zo heeft hij geleerd dat bijten effect heeft. Angst-agressie wordt veel geuit naar de eigenaar. Het advies is om uw konijn te leren dat agressie geen effect heeft. Uw konijn moet leren dat hij niet bang hoeft te zijn. Dit kunt u doen door hem stapsgewijs te laten wennen aan uw hand. Geef hem iedere keer een beloning als hij aan uw hand snuffelt. Pas als uw konijn zelf naar u toe komt en blijft zitten, kunt u weer beginnen met voorzichtig optillen. Doe dit niet te overhaast!
  3. Pijn-geïnduceerde agressie komt voor bij konijnen die pijn hebben of ziek zijn. Bijvoorbeeld na een operatie. Wanneer u verdenkt dat hij ergens pijn heeft en dit gedrag vertoont is het advies om een afspraak te maken bij uw dierenarts.
  4. Maternale agressie is agressie die vertoond wordt door voedsters onder invloed van hormonen of tijdens het beschermen van de jongen. Soms zie je het ook bij schijnzwangerschap. Het advies is een grotere ruimte geven en castreren.

Voor vragen of adviezen kunt u terecht bij assistentes Wendy en Monique. Zij hebben de opleiding van Tinley gevolgd over konijnen met gedragsproblemen.

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement