Diarree bij de kat

Iedere kat heeft wel een keer diarree. Dit is niet meteen een drama. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen acute en chronische diarree. Als er andere klachten bijkomen, kan het probleem ook gevaarlijker zijn.

Acute diarree (<5 dagen)

Dit is de diarree die plots komt opzetten en die slechts een paar dagen aanhoudt. De ontlasting is iets dunner (als vla) tot waterig. Er kan slijm bij gemengd zijn en soms een beetje vers bloed. Deze katten blijven meestal wat langer in de poephouding zitten, gaan vaker naar de bak en poepen soms in huis. Let op dat u onderscheid maakt tussen moeite met poepen en moeite met plassen. Over het algemeen zijn de katten verder niet ziek, eten nog goed (maar niet altijd) en zijn hooguit iets kalmer in hun gedrag.

Vaak wordt deze vorm van diarree bij katten niet opgemerkt. Veel voorkomende oorzaken van acute diarree zijn maagdarmvirussen (rota- of coronavirus), wormen of dat ze iets verkeerds gegeten hebben. Dat laatste betekent dat ze plots van voeding zijn veranderd of dat ze iets van straat (vogels, muizen) hebben gegeten. Acute diarree gaat vaak vanzelf over bij normaal gezonde dieren en een bezoek aan de dierenarts is dan ook lang niet altijd nodig (zie verder).

Ondersteuning bij het bedwingen van de diarree helpt om de diarree sneller onder controle te krijgen. Hierbij maken we gebruik van ontwormingsmiddelen, probiotica (goedaardige bacteriën) en licht verteerbare voeding. Wij kiezen het liefst voor een dieetvoeding met een laag vetgehalte, dat wel alle voedingsstoffen bevat die uw kat nodig heeft. Gekookte kip of vis met rijst is ook lichtverteerbaar, maar dit is geen complete voeding en mist de belangrijke voedingsstoffen die een kat nodig heeft. Let op: geef zelf geen medicatie aan uw kat! Met de beste bedoelingen kunt u zelf meer kwaad doen, dan goed (zoals bv Norit, Imodium of paracetamol.)

Chronische diarree (>5 dagen)

Soms duurt de diarree langer dan een paar dagen en wordt dus chronisch. Deze grens leggen we meestal op ongeveer 5 dagen. Dit is het moment dat we zeker aanraden om verder onderzoek te laten doen door de dierenarts. Oorzaken van chronische diarree kunnen namelijk veel ernstiger zijn. Denk hierbij aan parasieten (Giardia), voedselovergevoeligheid, lever-, nier-, alvleesklier- of schildklierproblemen enz. Hierbij doet uw dierenarts een uitgebreid lichamelijk onderzoek en bepaalt de ernst van de problemen. In sommige gevallen is het nodig om verder onderzoek te doen, zoals een urine-, ontlastings- of bloedonderzoek.

De diarree gaat nu op zichzelf ook problemen vormen. De katten raken namelijk snel uitgedroogd en ondervoed. Het is dus heel belangrijk dat ze altijd voldoende te drinken hebben. Let op, ook hier geldt: geef zelf geen medicatie aan uw kat! Met de beste bedoelingen kunt u zelf meer kwaad doen, dan goed (zoals bv Norit, Imodium of paracetamol.)

Kittens, hele oude katten en katten met bijkomende klachten

In sommige gevallen is extra voorzichtigheid geboden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan jonge kittens en hele oude katten. Deze katten hebben weinig reserves en zijn dus sneller uitgedroogd of ondervoed. Zorg dus dat deze katten zeker voldoende vocht en voedingsstoffen binnenkrijgen en raadpleeg direct uw dierenarts.

Als de klachten van uw kat niet bij diarree beperkt blijven, is het ook sterk aan te raden om uw dierenarts te bezoeken. Mogelijke andere klachten kunnen zijn: sloomheid, langer dan een dag niet willen eten, braken, zwarte ontlasting, vermageren, veel bloed in de ontlasting of buikpijn.

Wat wil uw dierenarts van u weten bij een bezoek

Als u besluit een bezoek te brengen aan de dierenarts, is het nuttig om van tevoren al over wat zaken na te denken. Dit helpt ons om een compleet beeld te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe lang de diarree al duurt, hoe de diarree er uit ziet (kleur, vorm, bloed), of uw kat iets verkeerds gegeten kan hebben, of er voedingsveranderingen zijn geweest, wanneer uw kat voor het laatst ontwormd is, wat de vaccinatiestatus van uw kat is en of uw kat nog eet. Het kan altijd helpen om wat ontlasting (bij voorkeur van een aantal dagen) mee te nemen.

Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met de Plusdierenklinieken

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement