Castratie van de kater

Het doel van een castratie is het stoppen van de productie van de geslachtshormonen en het onvruchtbaar maken van de kater, waarbij ook ongewenst gedrag  voorkomen wordt. Hierbij worden de geslachtsorganen verwijderd. Bij een kater zijn dat de testikels en bij een poes de eierstokken.

Waarom castreren?

Redenen voor castratie zijn:

 

  1. Sproeien in huis voorkomen
  2. Vechten verminderen (en de daarbij behorende verwondingen en abcessen, en de kans op de overdracht van ziektes)
  3. Kans op zwerven verminderen (en daarmee de kans op verkeersongelukken): een ongecastreerde kater heeft een 10x keer zo groot territorium als een gecastreerde kater
  4. Ongewenste dekking van jonge ongecastreerde poezen en zwerfpoezen voorkomen, en daarmee ook overdracht/verspreiding van eventuele ziektes
  5. Acceptatie van andere katten in huis bevorderen

 

Wanneer castreren?

Een castratie kan vanaf een leeftijd van 5 á 6 maanden. Op deze leeftijd is de kat voor wat betreft de narcose gelijk aan een volwassen dier. Op jongere leeftijd zijn de risico's qua narcose groter. Het is beter om uw kater niet te laat te castreren, omdat er dan mogelijk al gedragsproblemen ontstaan zoals sproeien in huis. Soms is dit gedrag dan niet meer te stoppen, ook niet als u uw kat alsnog laat castreren. Daarnaast herstellen jonge dieren sneller van de operatie en narcose.

Nadelen?

Een vaak genoemd nadeel van de castratie van een kater is het dikker worden na de operatie. Dit komt doordat de stofwisseling bij gecastreerde dieren trager werkt dan bij ongecastreerde dieren. Dit probleem is op te vangen door de dieren 1/3 deel minder voeder te geven vanaf de dag van de operatie. Ook is het belangrijk om het dier actief te houden (ook zonder castratie van belang), dit kan door speeltjes of een voerbal. Als u uw dier op het juiste gewicht houdt, wordt hij niet slomer en ondervindt uw dier geen nadelen van de castratie. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat gecastreerde dieren langer speels blijven en minder gedragsproblemen krijgen, mits u ze tijdig laat castreren!

Bedenk bij uw ongecastreerde kater of poes ook dat, hoewel een nestje erg leuk en lief lijkt, de asielen in Nederland overvol zitten met katten die geen tehuis kunnen vinden. Daarnaast veroorzaken ongecastreerde katers die buiten lopen vaak overlast door sproeien en vechten met andere katten. Iedere katteneigenaar moet zijn eigen verantwoordelijkheid hierin nemen.

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement