Blog

Patiënt van de maand februari

19 februari 2018

Chouffe De snijtanden van konijnen horen netjes op elkaar aan te sluiten zodat ze gelijkmatig afslijten tijdens het knagen en eten. De tanden en kiezen van konijnen…

lees verder...

 

Patiënt van de maand februari

19 februari 2018

Chouffe

De snijtanden van konijnen horen netjes op elkaar aan te sluiten zodat ze gelijkmatig afslijten tijdens het knagen en eten. De tanden en kiezen van konijnen groeien namelijk altijd door.

Kleine Chouffe is 5 maanden en had de pech dat zijn snijtanden hartstikke scheef stonden, met als gevolg dat deze dus almaar langer werden en hij uiteindelijk niet meer zal kunnen eten. Voor Chouffe was het de beste oplossing om alle vier de snijtanden te trekken.

Een konijn kan prima eten zonder tanden, het enige waar je rekening mee moet houden is dat je bijvoorbeeld groenvoer aan reepjes moet snijden zodat ze het kunnen oppakken met hun lippen. Dan kunnen ze het verder gewoon verwerken met hun kiezen.

Op de foto kunt u goed zien dat het grootste deel van de tand ín de kaak zit. Ook is goed te zien dat de boventanden te krom en de ondertanden juist te vlak waren.
Ter verduidelijking: op de derde foto wordt er een braunule in het oor geplaatst (infuussysteem dat direct in een bloedvat wordt geplaatst, bij konijnen is een oor daar geschikter voor dan een poot zoals bij de hond of kat), hier worden de narcose middelen e.d. door toegediend zodat we hem niet voor elk middel apart hoeven te prikken.

Chouffe maakt het inmiddels erg goed!

Tanden trekken Chouffe

 

 

 

 

 

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren

13 februari 2018

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren (door paraveterinair Kirsten) de komende maanden staat bij PlusDierenklinieken in het thema van de tandheelkunde. Een veel…

lees verder...

 

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren

13 februari 2018

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren

(door paraveterinair Kirsten)

de komende maanden staat bij PlusDierenklinieken in het thema van de tandheelkunde. Een veel voorkomend probleem bij huisdieren, en ik denk dat het goed is om hier extra aandacht aan te besteden. Niet alleen uit medisch oogpunt of omdat ik als paraveterinair weet van de gezondheidsrisico's die een slecht gebit met zich mee kunnen brengen, maar omdat ik ook als diereigenaar hier mee te maken heb.

Zelf heb ik een Cavalier King Charles Spaniël genaamd Dinky Toy. Dinky Toy is inmiddels 10 jaar oud en ondanks dat ik probeer dagelijks zijn tanden te poetsen, ontkomt ook hij niet aan het feit dat hij voor een gebitsbehandeling moet. Ik ben blij dat ik Dinky heb laten wennen aan het tandenpoetsen, want het feit dat ik dit regelmatig doe heeft er voor gezorgd dat dit nu de 1ste keer in 10 jaar is dat hij onder narcose gaat voor deze ingreep. Je vraagt je misschien af waarom het tandenpoetsen niet helemaal heeft voorkomen dat hij toch voor een gebitsbehandeling moet. Dit komt namelijk doordat het tandsteen bij sommige kiezen onder het tandvlees is gekomen en daar kom je helaas niet goed bij met de tandenborstel. Dus de ingreep blijft dankzij het tandenpoetsen beperkt tot een enkele kies waar dit probleem zit. Net zoals mensen naar een mondhygiëniste gaan!

Dat ik in de praktijk dagelijks patiënten zie komen voor een gebitsbehandeling, neemt niet weg dat ik het super spannend vind dat mijn 10 jaar oude seniortje onder narcose gaat, maar ik weet dat dit voor zijn gezondheid het beste is. Doordat ik nu als eigenaar mij realiseer hoe spannend het is als je eigen dier onder narcose gaat voor bv. een gebitsbehandeling, ben ik nog meer gemotiveerd om alle huisdiereigenaren te overtuigen en leren om de tanden te poetsen. Voorkomen is beter dan genezen! En als we met het tanden poetsen van onze huisdieren kunnen voorkomen dat ze frequent voor een ingreep zouden moeten komen, hebben we toch al heel veel gewonnen.
 
Volgende week is Dinky Toy aan de beurt dus laat ik nu zijn gevoelige bekkie even met rust, wat mij aan het denken zette om het de katten ook maar aan te wennen. Dus ik ging met mijn attributen naar de poezenkindjes en heb ze eerst een beetje van de overheerlijke tandpasta met kipsmaak laten proeven dat vonden ze wel wat. Maar dat er opeens een tandenborstel in je bek gaat, is toch wel andere koek/. Dus eerst maar kijken hoe het met een gaasje gaat. En ja hoor zo langzamerhand lukt het mij nu ook om bij mijn katten Paseo en Starlet  tanden te poetsen, Starlet heeft weliswaar een iets korter lontje dus dat vergt iets meer tijd en energie, maar ik weet zeker dat het met veel geduld ook uiteindelijk bij haar gaat lukken. En als dan straks Dinky zijn bekkie weer mooi is genezen, gaan we weer vrolijk verder met het tandenpoetsen en dan met alle 3!
 
Groetjes Kirsten, Dinky Toy, Starlet en Paseo

 

Je kan het dak op!

8 september 2017

Je kan het dak op! (door dierenarts Femke van Kempen) Dit is een verhaal met een staartje. Mijn eigen kittens waren ruim 5 maanden en dus klaar voor de sterilisatie…

lees verder...

 

Je kan het dak op!

8 september 2017

Je kan het dak op!

(door dierenarts Femke van Kempen)

Dit is een verhaal met een staartje.

Mijn eigen kittens waren ruim 5 maanden en dus klaar voor de sterilisatie en castratie. Ronja en Mattis komen uit hetzelfde nestje, dus dat was een extra reden om een dekking te willen voorkomen. Op mijn vrije dag ging ik dus naar de praktijk en mochten ze 'gezellig' allebei onder het mes. Samen hebben ze liggen bijkomen van de narcose in de opname.

Thuisgekomen waren ze al snel weer aan het rondwandelen. De eerste pasjes waren nog met een dronkenmansloop, maar al snel probeerden ze weer te springen. Dat wilden we nog voorkomen, dus eerst maar verplicht op schoot. Aan het begin van de avond voorzichtig weer wat te eten gegeven. Het ging allemaal voorspoedig.

De dagen daarna dolden ze alweer door het huis alsof er niets aan de hand was. Met het enige verschil dat ze niet naar buiten mochten. We hebben veel spelletjes gedaan met het voeren (verstopspelletjes) om ze een beetje hun energie kwijt te laten kunnen. Maar blijkbaar was dat niet genoeg... Twee dagen na de sterilisatie stond ik te werken in de operatiekamer in de kliniek, toen ik werd gestoord door de assistente: Ronja was van het dak gevallen en of ik het nodig vond om haar na te kijken? Ja, natuurlijk! Ze was stiekem via de zolder het dak op gekomen en was er dus ook afgevallen. Ze heeft alleen een schaafwondje aan dit avontuur overgehouden en ik een schuldgevoel.

 Ook bij de dierenarts thuis zit een ongeluk in een klein hoekje.

 

Patiënt van de maand september

7 juli 2017

Een tweede kans voor een oude dame - poes Milah Een aantal weken geleden kwam Milah bij ons op het spreekuur. Een lieve dame op leeftijd. Haar eigenaresse kon door…

lees verder...

 

Patiënt van de maand september

7 juli 2017

Een tweede kans voor een oude dame - poes Milah


Een aantal weken geleden kwam Milah bij ons op het spreekuur. Een lieve dame op leeftijd. Haar eigenaresse kon door verdrietige omstandigheden niet meer voor haar zorgen. Milah is bij ons lichamelijk onderzocht en er is wat bloed afgenomen om ouderdomsziektes zoals nierfalen, een te snelle schildklier en suikerziekte uit te sluiten. Gelukkig bleek dit allemaal in orde. Omdat mevrouw per direct niet meer voor haar kon zorgen hebben wij de zorg tijdelijk op ons genomen. Een nieuw baasje voor Milah was niet zomaar gevonden. Iedereen had het erg te doen met haar. Familie van een van onze assistentes wilde haar tijdelijk onderdak geven. Al snel voelde ze zich helemaal thuis!  Milah bleek een heerlijke knuffel en een echte prater. Via social media werd het verhaal verspreid en al snel kon Milah naar haar forever home, waar ze sinds twee weken helemaal op haar plek is!