Inschrijven
als nieuwe klant
Inschrijven als nieuwe klant
Acties
GRATIS snack voor uw konijn bij aankoop van houten speelgoed

Ook konijnen willen graag spelen, trakteer u konijn daarom eens op een leuk…
lees verder...

Blog

Patiënt van de maand juli

7 juli 2017

Blog Deze lieve dame is Bibi. Bibi had last van een zogenaamd "cherry eye".  Dit ontstaat door zwelling van de traanklier in het derde ooglid, waardoor deze naar…

lees verder...

 

Patiënt van de maand juli

7 juli 2017

Blog

Deze lieve dame is Bibi. Bibi had last van een zogenaamd "cherry eye".  Dit ontstaat door zwelling van de traanklier in het derde ooglid, waardoor deze naar buiten komt en continu zichtbaar wordt. Het gevoelige oogslijmvlies wordt dan blootgesteld aan vuil en uitdroging, waardoor er risico op ontsteking en verdere irritatie ontstaat. Doordat het traankliertje gestuwd en gezwollen is, zal deze niet vanzelf weer verdwijnen. 
Deze aandoening komt met name voor bij rassen met een korte snuit zoals bulldoggen, shitzu's en chihuahua's. 
Het probleem is niet op te lossen met medicijnen zoals een oogzalf. Een operatie is de enige manier. Bij Bibi is bij één oog de zwelling te zien, maar de klier van het andere oog is ook gezwollen en wordt dus ook geopereerd om te voorkomen dat die ook uit gaat puilen. De traanklier heeft als functie het oog vochtig houden en wordt daarom niet verwijderd. Zouden we dit wel doen, dan is het risico dat de hond de rest van zijn leven, meerdere keren per dag, oogdruppels moet krijgen om het oog vochtig genoeg te houden. 

Tijdens de operatie wordt een pocket gemaakt, een soort zakje, waar de klier in vast gehecht wordt. Een priegelig klusje dicht bij het oog. Na een tijdje zal de zwelling van de klier afnemen en het oog er weer normaal uit gaan zien. Er is altijd een kleine kans dat de zwelling en uitpuiling weer terugkomen. 

Met Bibi ging het al snel weer helemaal goed, en deze dame kan nu ook weer als knappe dame door het leven!

Bibi na de operatie
                                Bibi na de operatie

Door dierenarts Christel Baltus

 

Kattennieuws; een verlies en nieuw leven

5 april 2017

Kattennieuws, een verlies en nieuw leven... (door dierenarts Femke van Kempen) Het is ruim een jaar geleden dat ik Floortje uit het asiel in huis kreeg. Via Facebook…

lees verder...

 

Kattennieuws; een verlies en nieuw leven

5 april 2017

Kattennieuws, een verlies en nieuw leven...

(door dierenarts Femke van Kempen)

Het is ruim een jaar geleden dat ik Floortje uit het asiel in huis kreeg. Via Facebook hebben jullie nog met me meegedacht over een naam voor haar.
Helaas heb ik haar een paar weken geleden in moeten laten slapen. Ze had astmatische bronchitis, maar ondanks medicatie (ook met de puffer) kreeg ik het niet goed onder controle. Op röntgenfotos bleek ze ook een tumor in de borstholte te hebben; wat een pech... Ze is veel te kort bij ons geweest.

Het was al snel veel te stil in huis. Via het asiel kwam poes Brenda op mijn pad: een jong poesje dat gesteriliseerd moest worden. Wat bleek; ze was al zwanger!

Brenda heeft inmiddels al een nieuwe eigenaar gevonden, maar die heeft natuurlijk niet voor een nestje gekozen. In overleg met het asiel is besloten dat Brenda in de eerste weken bij mij blijft, zodat ze rustig haar kittens kan krijgen en verzorgen.

Op 1 maart is Brenda bevallen van maar liefst 4 kittens!
Nadat Brenda gesteriliseerd is, gaat ze naar haar nieuwe gezin. Bij mij blijven 2 kittens en ook de andere 2 kittens hebben inmiddels een huisje gevonden.

Het is echt een cadeautje om dit wonder van een nieuwe leven van zo dichtbij mee te mogen maken. Wat bijzonder om de kittens bij ons thuis op te laten groeien en wat doet moederpoes Brenda het goed! Ik ben heel trots.

 

Toch een "gewone" hondeneigenaar?

27 oktober 2016

Toch een "gewone" hondeneigenaar Mijn allergrootste vriend Cees (Shih Tzu) 14 jaar oud heeft vorig jaar een hersenbloeding gehad waar hij helemaal van is opgeknapt.…

lees verder...

 

Toch een "gewone" hondeneigenaar?

27 oktober 2016

Toch een "gewone" hondeneigenaar

Mijn allergrootste vriend Cees (Shih Tzu) 14 jaar oud heeft vorig jaar een hersenbloeding gehad waar hij helemaal van is opgeknapt. Toch had ik de schrik te pakken. Tja mijn maatje wordt ook een dagje ouder.

Cees kwam als puppy van 6 weken bij mij via de dierenartsenpraktijk waar ik vroeger werkzaam was. Dood en doodziek was hij toen: niet meer lopen, braken en heel veel diarree. Euthanasie werd besproken binnen ons team, maar ik wilde het niet en heb hem in goed overleg meegenomen. 24 uur per dag had hij verzorging nodig, hij ging dus echt overal mee naar toe: werk, op visite, etc.
Het werd al gauw: ''Hey daar heb je kleine Cees en Sas" i.p.v. andersom.
Na 6 weken intensieve zorg ging hij weer lopen en knapte hij uiteindelijk helemaal op. Uiteindelijk heb ik hem geadopteerd.

Nu zijn we 14 jaar verder en moest Cees toch echt aan zijn gebit geholpen worden, want dat is altijd slecht geweest. De oorzaak van dit slechte gebit is al het antibioticagebruik in zijn zieke periode. In zijn 14 jaar is hij dan ook meerdere keren aan zijn gebit geholpen, maar als eigenaar durfde ik het na de hersenbloeding niet meer aan. Ik wilde hem echt niet kwijt, maar het ging niet meer. Zijn gebit werd steeds slechter en er kwamen steeds meer ontstekingen bij. Als assistente weet je dat het MOET gebeuren, want hij heeft pijn. Daarbij is het slecht voor de organen en de weerstand.
Echter, ik als eigenaar twijfelde aan alles. Sjonge jonge, wat had ik een tweestrijd met mijzelf.

Uiteindelijk hebben we een zo veilig mogelijke en pijnstillende narcose voor Cees bedacht en hebben mijn collega (gespecialliseerd in tandheelkunde) en ik Cees geholpen. Er bleef weinig over in zijn bek, bijna al zijn tanden zijn getrokken.
Als eigenaar gaat er van alles door je hoofd: ja, maar wat als hij niet meer gaat eten, maar wat als hij pijn heeft. Ja, maar hij kan nooit meer kluiven dat is toch vreselijk zielig voor hem. Als assistente weet je echter dat dit het beste voor hem is en dat het met eten allemaal goed gaat komen.

En ja de assistente heeft gelijk. Cees is gewoon weer gaan eten.De eerste dagen met name blikvoer, maar nu eet hij ook zijn brokken. Hij is weer mijn vrolijke, fris ruikende grote vriend. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb ook huilend op de bank gezeten met de vraag wat heb ik hem aangedaan? Nu 14 dagen later ben ik heel blij dat we het hebben gedaan.

Dus ik zeg: op naar de 16 jaar Cees!

 

Even voorstellen: Dierenarts Christel Baltus

29 oktober 2016

Sinds 2004 ben ik als dierenarts werkzaam bij Plusdierenklinieken in de Zaanstreek. Vanaf het begin heb ik me, naast honden- en kattengeneeskunde, toegelegd op de…

lees verder...

 

Even voorstellen: Dierenarts Christel Baltus

29 oktober 2016

Sinds 2004 ben ik als dierenarts werkzaam bij Plusdierenklinieken in de Zaanstreek. Vanaf het begin heb ik me, naast honden- en kattengeneeskunde, toegelegd op de knaagdieren, konijnen en vogels (parkieten, papegaaien, zangvogels en kippen). De keus voor deze diersoorten komt met name voort vanuit mijn persoonlijke interesse.

Hoewel iedere dierenarts boevoegd is om alle dieren te behandelen, is niet iedere dierenarts hier bekwaam in. Een gemiddelde gezelschapsdierenarts is opgeleid om honden en katten te behandelen. Helaas wordt er in de opleiding niet veel tijd besteed aan de geneeskunde van vogels. Zoals u kunt begrijpen zijn vogels zeer verschillend qua gedrag, lichaamsbouw, orgaanfunctie en voorkomende ziekten ten opzichte van zoogdieren. Maar ook ten opzichte van elkaar zit er veel verschil tussen de verschillende vogelsoorten. Enige kennis en interesse is dus noodzakelijk om deze dieren goed te kunnen behandelen. Bij problemen raad ik dan ook aan om altijd contact op te nemen met een vogelarts of een vogelspecialist.

Mijn  kennis over vogels komt voort uit ervaring, boeken en vaktijdschriften lezen en praten met vogeleigenaren. Door het volgen van vele cursussen en workshops bij vooraanstaande specialisten uit de hele wereld heb ik me verdiept in gedrag en ziekten van gezelschapsvogels. Daarnaast ben ik lid van de Werkgroep Bijzondere Dieren (overleg groep voor dierenartsen) en van de EAAV (European Committee of Avian Veterinarian).

Ik werk 5 dagen in de week bij Plusdierenkliniek Saendelft op de Kaiakhof in Assendelft. Hier kunnen vogeleigenaren terecht met een zieke vogel, voor bloed- en ontlastingsonderzoek, voor plaatsen van een chip en voor dna testen. We beschikken over een opname geschikt voor vogels, een couveuse voor benauwde dieren, röntgenapparatuur en gasnarcose. We verkopen diverse soorten vogelvoeding, ontwormingsmiddelen en anti-parasietenmiddelen.

Sinds dit jaar ben ik regelmatig aanwezig op de maandelijkse vogelbeurs van de Paradijsvogel. U kunt bij mij terecht met uw vragen of voor informatie. Ook vind ik het leuk als u gewoon even een praatje komt maken. Ook daar kan ik weer veel van leren!

Tot ziens op de praktijk of vogelbeurs!

 

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl