Inschrijven
als nieuwe klant
Inschrijven als nieuwe klant
De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier

Blog

Patiënt van de maand januari

31 januari 2019

Jimmie kwam bij ons voor de vaccinatie. De eigenaar van Jimmie vermoedde dat het gebit van Jimmie slecht was en sinds kort had Jimmie ook een zwelling bij zijn wang.…

lees verder...

 

Patiënt van de maand januari

31 januari 2019


Jimmie kwam bij ons voor de vaccinatie. De eigenaar van Jimmie vermoedde dat het gebit van Jimmie slecht was en sinds kort had Jimmie ook een zwelling bij zijn wang. Tijdens het lichamelijk onderzoek door de dierenarts was inderdaad te zien dat er wel een probleem aanwezig was in de bek!

Er was een duidelijke zwelling te zien bij zijn linkerwang onder zijn oog. In de bek waren ook meerdere slechte kiezen te zien waaronder één kies die hoogstwaarschijnlijk het abces(en dus de zwelling) veroorzaakte. De dierenarts vermoedde dat Jimmie te kampen had met een kieswortelabces. Het was belangrijk om op korte termijn een gebitsbehandeling in te plannen, waarbij er röntgenfoto's van het gebit worden gemaakt om duidelijk te maken welke kies het abces veroorzaakt. Deze kies moet dan worden verwijderd. Jimmie kreeg pijnstilling en anitbiotica mee en kon gelukkig snel terecht voor zijn gebitsbehandeling.

Toen Jimmie eenmaal onder narcose lag, was aan de buitenzijde ook te zien welke kies hoogstwaarschijnlijk de oorzaak was van het ontstaan van de kieswortelabces(zie foto). Met de röntgenfoto werd dit vermoeden bevestigd(zie foto). Op de röntgenfoto is te zien dat het kaakbot ter hoogte van de wortel aan het oplossen is(zwarte gedeelte). De wortel is aangetast en hierdoor is uiteindelijk het abces ontstaan. Om dit te verhelpen is het nodig om de kies te verwijderen. Op de laatste foto is ook goed te zien hoezeer de wortel van de kies is aangetast.

Na nog een aantal dagen pijnstilling en antibiotica is Jimmie weer volledig hersteld en hij heeft nu weer een mooi gebit! 

Is mijn kat gelukkiger binnen of buiten?

4 februari 2019

Is mijn kat gelukkiger binnen of buiten?(door paraveterinair Mandy)Op deze vraag is niet een kort en bondig antwoord te geven. Buiten zijn er nu eenmaal meer gevaren…

lees verder...

 

Is mijn kat gelukkiger binnen of buiten?

4 februari 2019

Is mijn kat gelukkiger binnen of buiten?

(door paraveterinair Mandy)

Op deze vraag is niet een kort en bondig antwoord te geven. Buiten zijn er nu eenmaal meer gevaren voor een kat dan in huis, denk hierbij bijvoorbeeld aan het risico om aangereden te worden of gewond te raken in een gevecht. Toch denk ik dat een buitenkat veel meer lichamelijke en mentale uitdagingen heeft vergeleken met de gemiddelde binnenkat.

Katten die regelmatig buiten komen krijgen veel meer prikkels te verwerken op een dag dan een binnenkat. Denk bijvoorbeeld aan een vogel of insect die ze tegen komen, een blaadje dat valt van een boom of de interactie met andere katten, mensen of dieren. Ze kunnen ondernemend zijn, de boel verkennen of achter een muis aan jagen. Sommige katten sluiten zelfs vriendschappen met andere katten die ze dan regelmatig opzoeken.

Daarnaast maken katten gebruik van het prachtige systeem “timesharing”. Katten zijn van nature conflict vermijdend, dit komt omdat ze van nature alleen leven. Dit neemt niet weg dat sommige katten wel degelijk in groepen kunnen samenleven (dit hangt af van de hoeveelheid voedsel die op dat moment, op dat tijdstip beschikbaar is). Doordat de kat solitair leeft is hij dus zelf verantwoordelijk is voor het verzamelen van zijn voedsel.

Het is dus niet zinvol het risico te lopen gewond te raken in een gevecht. Mocht je wel gewond raken, dan kun je geen voedsel verzamelen en ben je ten doden opgeschreven. Onze huiskatten maken daarom gebruik van deze “timesharing!” Veel katten lopen dagelijks buiten dezelfde route en maken hierbij onderling afspraken over welke kat, op welk tijdstip, op welke locatie aanwezig is. De rode kat van de buren loopt bijvoorbeeld ’s morgens over jouw schutting, de zwarte kat van de achterburen maakt hier in de middag gebruik van, terwijl de witte kat van drie straten verderop er ’s avonds op te zien is. Een prachtig systeem wat ervoor zorgt dat je zo min mogelijk geconfronteerd wordt met andere katten waar je niet zo goed mee door één deur kan. Dit voorkomt naast conflicten ook onnodige stress en verwondingen.

Helaas zijn niet alle katten geschikt om naar buiten te gaan, mede door ervaringen, karakter, socialisatie en genetische factoren. Een angstige kat die nog nooit buiten geweest is en een slechte socialisatie heeft gehad zal zich wellicht doodongelukkig buiten voelen omdat deze omgeving voor hem onvoorspelbaar is en hij er geen controle heeft wat er buiten gebeurt. Het is alsof je een persoon met straatvrees vraagt mee te gaan winkelen in de stad. Dit zal geen succes worden, naast dat het erg veel stress en angst met zich meebrengt. Andersom zien we dat als je een ondernemende kat die graag jaagt en graag buiten is opeens binnen gaat houden gedragsproblemen kan gaan ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van stress, agressie of zichzelf gaan verwonden.

Het is dan ook van groot belang als je kat, om wat voor reden dan ook, niet naar buiten kan of mag hem wel te voorzien in zijn natuurlijke behoeften. Daag ze uit tot spel, trigger hun jachtinstinct, geef ze hoge plekken om op te liggen, plankjes aan de muren waar ze overheen kunnen lopen. Creëer schuilplekken, verban je voerbak en geeft voedsel in voerpuzzels om ze mentaal uit te dagen.

Kortom, er is geen standaard antwoord op de vraag “Is mijn kat binnen gelukkiger of buiten?”. We zouden dit per kat moeten beoordelen, aangepast op zijn karakter en behoeften.

Wel zie ik in de praktijk vaak gedragsproblemen ontstaan bij binnenkatten doordat zij niet voldoende uitdaging krijgen in hun leefomgeving binnen in huis. Daarom zouden wij voor binnenkatten veel beter moeten kijken naar de natuurlijke behoefte van de kat en ons hierop moeten aanpassen.

 

Patiënt van de maand december

19 december 2018

Gezelligheid met BillieWat is hij mooi hè? Billie de blauwgele ara heeft een nachtje bij PlusDierenkliniek Saendelft gelogeerd. De volgende dag was hij vrolijk aan…

lees verder...

 

Patiënt van de maand december

19 december 2018

Gezelligheid met Billie

Wat is hij mooi hè? Billie de blauwgele ara heeft een nachtje bij PlusDierenkliniek Saendelft gelogeerd. De volgende dag was hij vrolijk aan het kletsen en dansen in de praktijk. Een tomaatje en besje vielen goed in de smaak en werden aangevuld met een "lekker hè" van Billie zelf. De avond ervoor had Billie echter niet zo veel praatjes............

Billie was de avond ervoor bij vogelarts Christel Baltus op consult gekomen vanwege ernstige benauwdheidsklachten. Die klachten waren plotseling begonnen en dit was de 3e keer in zijn leven dat hij dit had. Tijdens onderzoek werd Billie zo benauwd dat hij met zijn bek open ging ademen en nog amper op zijn poten kon staan. Gelukkig hebben een couveuse waar we Billie konden stabiliseren met zuurstof.

Benauwdheid bij vogels kan zeer diverse oorzaken hebben zoals een schimmel-, virus-, parasitaire of bacteriële infectie van de luchtwegen, maar ook een dikte/massa in buikholte die drukt op de luchtwegen. Omdat Billie heel acuut klacht had, en deze eerder kortdurende was, werd er al gauw gedacht aan een astmatische aanval. Dus kreeg Billie van ons een puffer toegediend, net als bij mensen, en een ontstekingsremmer. En de volgende dag zagen en hoorde we het resultaat: een niet-benauwde Billie!

Zo'n aanval kan veroorzaakt worden door allerlei dingen zoals fijnstof, luchtverfrissers, parfum, geurkaarsen, wierook. In dit geval denken wij dat het goed zou zijn als het baasje stopt met roken.... als het Billie niet helpt, dan wel de gezondheid van de eigenaar ;-)

Door dierenarts Christel Baltus.

 

Patiënt van de maand november 2018

20 november 2018

Dit is Tango, een kater van ongeveer 6 maanden oud en een ware avonturier. Op een dag besloot hij zijn nog jonge leventje om te gooien en de wijde wereld in te trekken.…

lees verder...

 

Patiënt van de maand november 2018

20 november 2018

Dit is Tango, een kater van ongeveer 6 maanden oud en een ware avonturier.
Op een dag besloot hij zijn nog jonge leventje om te gooien en de wijde wereld in te trekken. Al zwervend ontmoette hij zo zijn nieuwe adoptie-baasje; die hem zo aandoenlijk vond dat hij uit gingen zoeken waar hij vandaan kwam. Zo kwam Tango bij PlusDierenklinieken op bezoek om te achterhalen via de chip bij wie deze knapperd hoort. Helaas had Tango geen chip, was hij niet als vermist opgegeven en konden zijn baasjes niet gevonden worden.
Gelukkig mocht hij bij zijn adoptie-ouders blijven, wiens harten hij inmiddels met zijn ondeugende gedrag gestolen had.

Voorwaarde was wel dat hij, na de 2 weken wachttijd of zijn baasje zich alsnog meldde, gelijk gechipt en gecastreerd werd. Door een kater te castreren, wordt de drang om zoveel mogelijk poezen te vinden om mee te paren sterk verminderd. Ongecastreerde katers zwerven vaak ver van huis om poezen te zoeken. Gedreven door hun hormonen krijgen ze hierbij regelmatig ongelukken omdat ze zomaar de weg oversteken. Ook de kans op vechtwonden veroorzaakt door andere katers en ongewenste dracht neemt sterk af.

Mocht Tango nog eens op stap gaan, dan kan hij in ieder geval deze keer wel herenigd worden met zijn nieuwe gezin.


 


Privacy statement