Blog

Patiënt van de maand april

19 februari 2018

Layla Een tijdje geleden kwam Layla bij ons op het spreekuur met een dikke wang. Na lichamelijk onderzoek werd Layla verdacht van een abces bij de wang. Hiervoor…

lees verder...

 

Patiënt van de maand april

19 februari 2018

Layla

Een tijdje geleden kwam Layla bij ons op het spreekuur met een dikke wang. Na lichamelijk onderzoek werd Layla verdacht van een abces bij de wang. Hiervoor werd zij behandeld met medicatie.

Een week later was de zwelling weg, maar was er nog wel een harde structuur te voelen in de wang. Layla kwam vorige week daarom weer op spreekuur bij dierenarts Barbara Bontekoning. Zij heeft nog eens goed gevoeld en dacht mogelijk aan een bukskogeltje in de wang. Dit bleek helaas zo te zijn.....

Onder sedatie is het bukskogeltje uit de wang verwijderd(zie foto) en Layla is gelukkig weer goed hersteld.

Layla is waarschijnlijk in de buurt van Schiermonnikoog te Zaandam geraakt door deze bukskogel. Dus katten-eigenaren in dit gebied, wees bedacht op wondjes en zwellingen bij uw kat! Helaas wordt er soms bewust met bukskogeltje op katten gericht....

Door Dierenarts Barbara Bontekoning

 

                       De bukskogel

 

 

Suppen met de hond

14 mei 2018

Suppen met de hond (door paraveterinair Amy) Vorig jaar zomer gingen collega Danielle en ik ''suppen'' met de honden. Suppen staat voor Stand Up Paddle…

lees verder...

 

Suppen met de hond

14 mei 2018

Suppen met de hond

(door paraveterinair Amy)

Vorig jaar zomer gingen collega Danielle en ik ''suppen'' met de honden.

Suppen staat voor Stand Up Paddle en is een vorm van surfen waarbij je op een surfboard staat of zit en je voortbeweegt met een paddle.

Best spannend voor de honden en voor ons, want we hadden dit nog nooit gedaan.

Er ging een begeleidster mee die een mooie route wist van ongeveer 2 uur inclusief een korte pauze met wat lekkers voor de honden en voor ons.

We waren met een groep van 8 eigenaren en een heleboel verschillende hondenrassen, groot en klein. De begeleidster hielp ons om het sup-board op te gaan en bijna alle honden deden dit zonder aarzelen. De honden hadden allemaal een kleedje op het board zodat ze niet konden uitglijden.

In het begin moesten we de honden dicht bij ons houden aan een korte lijn, zodat ze konden wennen en niet in het water konden springen of vallen. Best lastig om op de hond te letten en tegelijkertijd jezelf in te balans houden, maar het ging iedereen aardig goed af. Zowel de honden als de baasjes genoten van de tocht. Na een tijdje konden de meeste honden aan een lange lijn en zaten of lagen ze rustig om zich heen te kijken.

Wil je een keer wat anders doen met de hond dan is dit echt een aanrader! Je kunt dit op je eigen tempo doen, dus het is geschikt voor jong en oud.

 

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren

13 februari 2018

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren (door paraveterinair Kirsten) de komende maanden staat bij PlusDierenklinieken in het thema van de tandheelkunde. Een veel…

lees verder...

 

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren

13 februari 2018

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren

(door paraveterinair Kirsten)

de komende maanden staat bij PlusDierenklinieken in het thema van de tandheelkunde. Een veel voorkomend probleem bij huisdieren, en ik denk dat het goed is om hier extra aandacht aan te besteden. Niet alleen uit medisch oogpunt of omdat ik als paraveterinair weet van de gezondheidsrisico's die een slecht gebit met zich mee kunnen brengen, maar omdat ik ook als diereigenaar hier mee te maken heb.

Zelf heb ik een Cavalier King Charles Spaniël genaamd Dinky Toy. Dinky Toy is inmiddels 10 jaar oud en ondanks dat ik probeer dagelijks zijn tanden te poetsen, ontkomt ook hij niet aan het feit dat hij voor een gebitsbehandeling moet. Ik ben blij dat ik Dinky heb laten wennen aan het tandenpoetsen, want het feit dat ik dit regelmatig doe heeft er voor gezorgd dat dit nu de 1ste keer in 10 jaar is dat hij onder narcose gaat voor deze ingreep. Je vraagt je misschien af waarom het tandenpoetsen niet helemaal heeft voorkomen dat hij toch voor een gebitsbehandeling moet. Dit komt namelijk doordat het tandsteen bij sommige kiezen onder het tandvlees is gekomen en daar kom je helaas niet goed bij met de tandenborstel. Dus de ingreep blijft dankzij het tandenpoetsen beperkt tot een enkele kies waar dit probleem zit. Net zoals mensen naar een mondhygiëniste gaan!

Dat ik in de praktijk dagelijks patiënten zie komen voor een gebitsbehandeling, neemt niet weg dat ik het super spannend vind dat mijn 10 jaar oude seniortje onder narcose gaat, maar ik weet dat dit voor zijn gezondheid het beste is. Doordat ik nu als eigenaar mij realiseer hoe spannend het is als je eigen dier onder narcose gaat voor bv. een gebitsbehandeling, ben ik nog meer gemotiveerd om alle huisdiereigenaren te overtuigen en leren om de tanden te poetsen. Voorkomen is beter dan genezen! En als we met het tanden poetsen van onze huisdieren kunnen voorkomen dat ze frequent voor een ingreep zouden moeten komen, hebben we toch al heel veel gewonnen.
 
Volgende week is Dinky Toy aan de beurt dus laat ik nu zijn gevoelige bekkie even met rust, wat mij aan het denken zette om het de katten ook maar aan te wennen. Dus ik ging met mijn attributen naar de poezenkindjes en heb ze eerst een beetje van de overheerlijke tandpasta met kipsmaak laten proeven dat vonden ze wel wat. Maar dat er opeens een tandenborstel in je bek gaat, is toch wel andere koek/. Dus eerst maar kijken hoe het met een gaasje gaat. En ja hoor zo langzamerhand lukt het mij nu ook om bij mijn katten Paseo en Starlet  tanden te poetsen, Starlet heeft weliswaar een iets korter lontje dus dat vergt iets meer tijd en energie, maar ik weet zeker dat het met veel geduld ook uiteindelijk bij haar gaat lukken. En als dan straks Dinky zijn bekkie weer mooi is genezen, gaan we weer vrolijk verder met het tandenpoetsen en dan met alle 3!
 
Groetjes Kirsten, Dinky Toy, Starlet en Paseo

 

Patiënt van de maand februari

19 februari 2018

Chouffe De snijtanden van konijnen horen netjes op elkaar aan te sluiten zodat ze gelijkmatig afslijten tijdens het knagen en eten. De tanden en kiezen van konijnen…

lees verder...

 

Patiënt van de maand februari

19 februari 2018

Chouffe

De snijtanden van konijnen horen netjes op elkaar aan te sluiten zodat ze gelijkmatig afslijten tijdens het knagen en eten. De tanden en kiezen van konijnen groeien namelijk altijd door.

Kleine Chouffe is 5 maanden en had de pech dat zijn snijtanden hartstikke scheef stonden, met als gevolg dat deze dus almaar langer werden en hij uiteindelijk niet meer zal kunnen eten. Voor Chouffe was het de beste oplossing om alle vier de snijtanden te trekken.

Een konijn kan prima eten zonder tanden, het enige waar je rekening mee moet houden is dat je bijvoorbeeld groenvoer aan reepjes moet snijden zodat ze het kunnen oppakken met hun lippen. Dan kunnen ze het verder gewoon verwerken met hun kiezen.

Op de foto kunt u goed zien dat het grootste deel van de tand ín de kaak zit. Ook is goed te zien dat de boventanden te krom en de ondertanden juist te vlak waren.
Ter verduidelijking: op de derde foto wordt er een braunule in het oor geplaatst (infuussysteem dat direct in een bloedvat wordt geplaatst, bij konijnen is een oor daar geschikter voor dan een poot zoals bij de hond of kat), hier worden de narcose middelen e.d. door toegediend zodat we hem niet voor elk middel apart hoeven te prikken.

Chouffe maakt het inmiddels erg goed!

Tanden trekken Chouffe

 

 

 

 

 

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement