Artrose bij de kat

Wat is artrose?

Artrose is de aftakeling van gewrichten. Dit is pijnlijk en onomkeerbaar.
Echter, de pijnlijke gevolgen hiervan kunnen worden behandeld en de snelheid van het aftakelen kan beïnvloedt worden.

Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose is dit kraakbeen beschadigd. Hierdoor ondersteunt dit kraakbeen het lichaam minder en ontstaat pijn en ontsteking. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel:

  1. De veroorzaakte ontsteking tast het kraakbeen verder aan
  2. Door de pijn ontlast uw dier dit gewricht en hierdoor daalt de spierkracht. Hierdoor komt dus meer gewicht op het gewricht zelf.

Niet alle oorzaken van artrose zijn bekend, maar ontstekingen, groeiproblemen en overdreven belasting op het gewricht behoren tot de mogelijke oorzaken van artrose. Het treft vaak oudere dieren, maar het kan op elke leeftijd ontstaan. Het kan in alle gewrichten voorkomen maar dikwijls zijn het de heupen, de knieën, de ellebogen en de rug die door artrose als eerste worden aangetast.

Klachten die bij artrose voorkomen zijn: pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen, moeilijk springen, moeilijk opstaan, kreupel lopen en gedragsveranderingen. Vaak zijn de eerste tekenen heel subtiel.

Behandeling van artrose

De problemen veroorzaakt door artrose kunnen op verschillende punten worden aangepakt. Het effect van de behandeling is optimaal als alle punten worden aangepakt. Het PlusArtroseprogramma voorziet een jaar lang begeleiding door opgeleide assistentes die alle punten weten op te volgen en aan te pakken en zodoende een nieuwe levensstijl te creëren voor uw huisdier. De volgende punten spelen een rol bij de behandeling:

  • Het gewicht: Honden en katten met artrose moeten zo slank mogelijk worden gehouden, zodat de belasting op de gewrichten wordt verminderd. Voor uitgebreid afvallen verwijzen we door naar ons gecombineerd afval/artrose programma.
  • Aangepaste beweging: Overbelasting van de gewrichten is slecht. Echter, beweging is heel belangrijk voor de gezondheid van de gewrichten en voor de spierkracht. Wat wel of niet kan, wordt aangepast voor elk dier. Algemeen kan gezegd worden dat alle wilde en plotse bewegingen slecht zijn en dat alle rustige repetitieve bewegingen goed zijn. Er mag bovendien enkel bewogen worden als de spieren niet moet zijn.
  • Pijn controleren: In overleg met de dierenarts kunnen pijnstillers of alternatieven hiervoor worden gebruikt.  Hiervoor wordt een plan opgesteld.
  • Voedingssuplementen/Dieetvoer: Ter ondersteuning is er dieetvoeding of voedingssuplementen waaraan kraakbeen ondersteunende stoffen zijn toegevoegd, zoals omega-3-vetzuren, antioxidanten, glucosaminoglycoanen enzovoort. Er bestaan hier vele varianten op.
  • Fysiotherapie: Door middel van oefeningen en massages leert u zelf de spieropbouw te stimuleren en de pijn te verminderen. Er is mogelijkheid tot het maken van een afspraak bij de dierfysiotherapeute in het pand van PlusDierenkliniek Saendelft. Vraag bij de balie voor een folder en meer informatie.
De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement