Angst voor honden

Kind en hond op straat

Volwassenen die zelf bang zijn voor honden brengen dit vaak over op hun kinderen. Deze kinderen zullen zich meestal gillend achter moeders rokken verbergen zodra ze een hond zien naderen. Vervolgens wordt het kind veelal opgetild en getroost voor het feit dat hij bang is voor dat enge wezen. Hiermee wordt het gedrag van het kind beloont.

Verstandiger zou het zijn als de ouders hun kind leren hoe je een vreemde hond moet benaderen en hoe je ermee om moet gaan. Dit vergroot de veiligheid van het kind. Een kind dat huilend wegrent als moeders rokken niet direct aanwezig zijn, kan bij de hond achtervolgingsdrift oproepen. Valt zo’n kind en ligt het huilend en wild zwaaiend met armen en benen op de grond, dan is het niet ondenkbaar dat de hond bijt. De hond handelt volgens zijn instinct dat hij heeft geërfd van de wolf.

Een ander uiterste is dat de ouders hun kinderen een hond een ‘kusje’ laten geven. De peuter loopt op de hond toe en voor je het weet heeft het de armpjes om zijn nek geslagen en wordt het hoofdje tegen de kop van de hond gelegd.  Beter is het kind te leren dat het niet nodig is naar elke hond toe te gaan en dat het op zijn minst eerst aan de eigenaar moet worden gevraagd of de hond aangehaald mag worden.

Laat de hond eerst aan de uitgestoken hand snuffelen. Wendt hij zijn kop af, dan wil hij niet geaaid worden. Snuffelt hij aan de uitgestoken hand, dan wil hij wel geaaid worden. De hand wordt daarbij met de rug naar de hond toe en de vingers naar beneden naar de hond gebracht. Mocht een hond dan bijten dan heeft hij minder grip. Kinderen mogen een hond alleen onder de kin of over de borst aaien. Aaien over de kop en rug is een dominante handeling en taboe voor kinderen.

Om uw kind met honden om te leren gaan betaat er een erg leuke en leerzame DVD: de blauwe hond. Deze kunt u bestellen via www.licg.nl. Hij is geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar.


Privacy statement